250 Kinderen leven zich uit op Voetbaldagen bij RKVV Dommelen

Deze week zijn 250 jonge voetballertjes actief in Dommelen. Voor de achttiende keer organiseert RKVV Dommelen samen met Voetbalschool Nederland (VSN) de Specsavers Voetbaldagen. Zelfs het verharde parkeerterrein doet dienst voor straatvoetbal. Coördinator Maarten de Backer vertelt.

Op de verschillende velden is het even rust. Hier wordt wat drinken gebracht, daar komt een vrijwilligster met een bakje appels aangesneld. Maarten de Backer zet een bekertje koffie op tafel. Hij vertelt maar al te graag over de achttiende keer dat hij betrokken is bij de voetbaldagen. “We proberen desondanks om scherp te blijven en het elk jaar weer ietsje beter te doen dan het vorige seizoen.” De Backer is al lange tijd actief binnen RKVV Dommelen. “En in het dagelijks leven ben ik werkzaam bij de voetbalbond. Voetbal speelt een prominente rol in mijn bestaan.”

De Backer kijkt achttien jaar terug en memoreert dat een lid van Dommelen meedeed aan een vergelijkbare activiteit in Maarheeze. “Zou dat ook iets voor Dommelen zijn?”, vroeg hij zich af. De organisatie van VSN wilde graag uitbreiden. In het jaar dat Dommelen zestig jaar bestond, werden de voetbaldagen als jubileumactiviteit georganiseerd. Er waren toen 98 deelnemers. Binnen enkele jaren groeiden deze dagen uit tot het maximum aantal van 250 deelnemers. “Dit jaar hebben we hier op Sportpark ’t Heike 230 deelnemers, verdeeld over tien groepen”, legt de coördinator uit.

In de kantine van de voetbalvereniging staan talloze tafels opgesteld, om alle kinderen en vrijwilligers tegelijkertijd dagelijks te kunnen laten lunchen. Verschillende dames en heren in de herkenbare blauwe t-shirts lopen heen en weer om alles weer in orde te krijgen voor de volgende voetbaldag. “Met maar liefst 75 vrijwilligers kunnen we deze dagen realiseren”, zegt De Backer trots. “Het is een stukje teambuilding voor deze club vrijwilligers. Er is een smeergroep voor de lunch, een reparatiegroep, terreinmanagers, een groep verzorgers, klusploeg, de ballenhokken worden door mensen weer keurig gevuld en noem maar op.”

Op de velden lopen kinderen in blauw tenue, oranje en rood. Elke deelnemer krijgt een eigen trainingstenue aangeboden, bestaande uit shirt, short en kousen. Begeleiders zijn in het blauw, en lopen met een fluitje, sleutels of een map rond, om resultaten in te vullen. Op de tribune zit een enkele opa en oma, terwijl een jonge moeder met een wandelwagen langs de velden loopt, richting de kooivelden, die aan alle vier de zijden voorzien zijn van hoge hekken.

Uitbreidingswensen

“De deelnemers komen voor eenderde vanuit onze club, eenderde uit Valkenswaard en de rest uit Riethoven, Waalre en Bergeijk. Veel kinderen komen elk jaar terug naar de Loonderweg”, zegt De Backer trots. Volgend jaar zou hij graag als extra uitbreiding strandvoetbal willen, in plaats van straatvoetbal op de parkeerplaats. “Maar onze grootste wens is dat we volgend jaar weer voldoende vrijwilligers hebben en dat alle kinderen weer terug zullen komen.”

Er worden niet alleen partijtjes gevoetbald, maar er zijn ook trainingen, uitdagende spelen en unieke spelvormen zoals het straat- en kooi- en boardingvoetbal. Meestal is de penningmeester na afloop van het evenement ook content.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF