Muggenoverlast in Borkel en Schaft, dit doet de gemeente er tegen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

Onder andere in de omgeving van de Biestven en Dorpsstraat in Borkel en Schaft hebben inwoners muggenoverlast. Het warme en natte weer speelt hierbij een rol. In het afgelopen jaar heeft de gemeente niet stilgezeten en heeft maatregelen getroffen tegen de overlast.

Vorig jaar heeft gemeente Valkenswaard een voorlichtingsavond georganiseerd waarbij professor Verdonschot van de Universiteit Wageningen uitleg gaf over de muggenproblematiek. Op basis van zijn advies heeft de gemeente in het najaar van 2018 diverse werkzaamheden verricht.

In de Malpiebeemden blijft nu nog een behoorlijke waterlaag staan. Deze zakte in de eerste weken van juni niet omdat er toen voortdurend regen is gevallen. “Het regenwater kan wel afstromen, maar blijft staan tegen de beekoeverwal. Dat was in het verleden ook”, verklaart de gemeente. In opdracht van eigenaar Natuurmonumenten heeft de Bosgroep (die groep zorgt voor het in stand houden van onze bos- en natuurterreinen) de oeverwal verlaagd, zodat het water sneller wordt afgevoerd. “Hopelijk draagt dat ook in belangrijke mate bij aan het verminderen van de muggenoverlast.”

Samen met het Waterschap en Natuurmonumenten

“Het blijft belangrijk om te streven naar goede ecologische omstandigheden in de Malpiebeemden en daarbij hoort doden van muggenlarven door andere organismen”, legt de gemeente uit. “Professor Verdonschot gaf ook aan dat dit tijd nodig heeft en dat de gemeente hier niet alleen voor kan zorgen, maar ook het Waterschap en Natuurmonumenten. Ook bij nieuwe projecten houden wij rekening met de adviezen over de muggenproblematiek en brengen die ook onder de aandacht bij andere partners, zoals het Waterschap en Natuurmonumenten.”

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF