Weinig hockey, veel bier bij veertigste hockeytoernooi PietJanKnor

Sportpark Den Dries in Valkenswaard staat drie dagen in het teken van hockey… nou ja, vooral bier eigenlijk. Voor de veertigste keer vindt hockeytoernooi PietJanKnor plaats. Uit heel Nederland en ver daarbuiten komen teams naar het evenement, waar dit weekend de drank exorbitant vloeit. Er zijn eigenlijk nauwelijks hockeysticks.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Terwijl het nabijgelegen zwembad De Wedert bijna vierduizend bezoekers telt vanwege de zomerse temperaturen, zitten heel veel hockeyteams in de schaduw naast de velden. Het is een fleurig gezicht; elk team zijn eigen kleur. Hier zitten een paar speelsters tegen een boom, daar liggen wat spelers op de grond te snurken. Bij elk van de teams staan talloze trays met plastic bekers, helemaal leeg of helemaal vol met bier.

Op de verschillende velden lijkt slechts één spel aan de gang te zijn. De ene ploeg in het zwart, de andere in het donkergroen. Het is kwart over twee en je vraagt je af waarom er de afgelopen 45 minuten verder geen wedstrijden zijn gespeeld. Zou het de warmte zijn die spelbreker is? Er klinkt wel een stem door de luidsprekers, maar deze is onverstaanbaar. Niemand komt door de berichten in beweging. Op het middenterrein wordt pas duidelijk wat er gaande is.

Koek, smos en bier

Hockeyclub HOD uit Valkenswaard zorgt goed voor de inwendige mens. Dozen vol met koeken staan te wachten op deelnemers. In een hoek liggen stapels lege dozen. Op de grond, tafeltjes en deksels van vuilnisbakken liggen half-opgegeten stukken brood. Bovendien liggen er verspreid tot in alle hoeken lege plastic bierbekers. Gasten lachen, schreeuwen en roepen naar elkaar, terwijl het ene na het andere biertje wordt genuttigd.

“We are from de Cardiff University”, zegt een lid van een Engels team. De club was eerder aanwezig op een toernooi in Eindhoven en in Kortrijk. “De laatste keer waren we in Groningen. Hier in Valkenswaard zijn we voor het eerst, met 53 personen.” Op de vraag hoe de speler PietJanKnor ervaart, zegt hij: “Afgezien van de warmte is het een mooie happening. Gisteren hebben we veel plezier gehad, en veel gedronken tot diep in de nacht.” De groep slentert naar een van de speelvelden. Een enkeling is gewapend met een stick.

Tekst gaat verder onder de foto

Er staat veel geluidsapparatuur waar dj Noud van Herk knallende muziek uit laat komen. “Vraag haar maar als je iets meer wilt weten”, zegt hij, en wijst naar een dame die consumptiemunten verkoopt. Nadat iemand veertig munten heeft gekocht zegt ze: “De teams komen uit Nederland, Spanje, Engeland en België. Er zijn zeventig teams met samen negenhonderd deelnemers.” Volgens haar is PietJanKnor tot nu toe super gegaan. “Een goede sfeer tijdens dit 40-jarig jubileum. En vraag me niet waarom dat varken op het dak staat. Vraag dat maar aan anderen.”

Camping

Er staat een grote witte tent. Daarin is een podium opgebouwd, versierd met talloze roze ballonnen. Er is niemand te bekennen, ondanks dat het er aangenaam fris is. Achter de velden is een tijdelijke camping ingericht. Er staat een lange rij legertenten. “In elke tent slaapt een compleet team”, zeggen een man en vrouw die een pet op hebben van PietJanKnor (PJK). “Die andere tenten hebben de spelers zelf meegebracht.”

Hier en daar wordt met slaapzakken gesleept terwijl de zon genadeloos haar warmte over Valkenswaard laat vallen. Je hoort diverse talen en allerlei verschillende tongvallen. Een dame in bh en kort rokje draagt een dienblad met bekers water.

Tekst gaat verder onder de foto

Eenmaal terug op het middenterrein produceert de dj extra decibels. Er wordt bier de lucht in gegooid. Enkele mannen hebben een groot waterpistool. Het ene is gevuld met water, het andere met bier. De wapens blijven niet ongebruikt. Op één van de velden spelen hockeyers met een voetbal. Een bijna-naakte man loopt over het veld. Hij draagt een paardenmasker. De senioren- en veteranenteams beginnen uit enthousiasme te fluiten. Een veldspeler giet een glas bier in de mond van het paard, door het keelgat van de streaker.

Terwijl enkele aanwezigen in een badje hun voeten laten afkoelen, lijkt het alsof er geen enkele wedstrijd gespeeld gaat worden. De man bij de toegangsslagboom zit eenzaam in de schaduw te kijken naar de fietsers en wandelaars die nieuwsgierig komen kijken. De parkeerplaats is mudvol en een oververhitte chauffeur schreeuwt naar de parkeerwachter dat hij recht heeft op dat éne plaatste dat nog vrij is.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF