‘Valkenswaard betaalde 109 duizend euro wachtgeld aan oud-wethouders’

Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

Gemeente Valkenswaard heeft de afgelopen vijf jaar 109.304 euro wachtgeld betaald aan oud-wethouders. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag.

Wachtgeld is een bedrag dat wordt uitgekeerd aan politici die vertrokken zijn uit hun functie en wachten op een nieuwe baan. In Valkenswaard gaat het om drie oud-wethouders. Wie dat zijn, is onbekend.

Volgens de Wethoudersvereniging kost het wethouders meer moeite om na ontslag een nieuwe baan te vinden dan een aantal jaar geleden. Werkgevers zijn huiverig om een oud-wethouder aan te nemen, omdat ze bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol.

De vereniging is bezorgd over de negatieve beeldvorming rond de wachtgeldregeling. EenVandaag quotet het volgende: “Er ontstaat regelmatig discussie over nut en noodzaak van wachtgeld”, zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging. “Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur. Wij horen nu al van gemeenten en politieke partijen dat het steeds moeilijker wordt nieuwe wethouders te vinden. Goede arbeidsvoorwaarden, waaronder een fatsoenlijke regeling in geval van ontslag, zijn keihard nodig als je in de toekomst goede bestuurders wil behouden.”

126 miljoen in totaal

Alle oud-bestuurders in alle Nederlandse gemeenten ontvingen de afgelopen vijf jaar samen ruim 126 miljoen euro aan wachtgeld. In totaal kregen ruim 1500 wethouders een wachtgelduitkering.

Bekijk hieronder de video van EenVandaag:

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF