Nieuwe winkel Leger des Heils Valkenswaard wil er voor alle inwoners zijn

Aan de Corridor in Valkenswaard is enkele weken geleden officieel een winkel geopend van het Leger des Heils. Valkenswaard.Nieuws.nl stapt binnen in de fraaie winkel. Christine Brink geeft graag uitleg over de nieuwe kledingzaak.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Het Leger des Heils (LdH) is toch bekend van Majoor Bosshardt, erwtensoep in de winter en zingen over God op de hoek van de straat? Christine Brink, vrijwilligster in de nieuwe winkel: “Ik snap die gedachte. Grappig beeld, trouwens. Maar we doen meer. We verkopen kleding voor weinig geld, voor mensen met een smalle portemonnee. Maar iedereen die iets zoekt, is hier welkom. We hebben gebruikte kleren, riemen, stropdassen, schoenen, kinderkleding, babykleding en sieraden. Zo komen hier ook milieubewuste mensen en klanten die gewoon niet zoveel geld aan kleding kwijt willen zijn”, zegt Christine vastberaden.

In een gezellig koffiehoekje, achter in de winkel, vertelt Christine enthousiast over de nieuwe zaak. “We zijn een samenwerkingsverband tussen alle kerken van Valkenswaard, door en voor het LdH. We worden gedragen door de Protestantse kerk en de Evangelische Baptistengemeente. Ook de Rooms-Katholieke kerk draagt het project een warm hart toe. Ons winkelpersoneel bestaat uit vrijwilligers. Iedereen die kleding over heeft, kan die hier brengen. Wij sorteren het, kijken het na en geven het een plaatsje aan een van de kledingrekken. Voor weinig geld kan men de kledingstukken kopen.”

Tekst gaat verder onder de foto

‘Together we’re one’ staat te lezen op de shirts van de medewerksters. “We willen er voor de mensen uit Valkenswaard zijn. We willen samenwerking zoeken, we willen de inwoners voorzien van de noodzakelijke kleding, voor weinig geld”, zegt Christine, terwijl nieuwsgierigen in en uit lopen. “Het duurste kledingstuk kost 7,50 euro.”

Nieuwe kans

“Iedereen is hier welkom om te komen helpen. Het maakt niet uit van welke kerk je komt. We hebben zowel kerkelijke als niet-kerkelijke vrijwilligers en hebben een warm hart voor iedereen”, zegt Christine, die vervolgens aangeeft dat de meeste kleren die hier hangen van Valkenswaardse mensen komen. “Deze week bracht nog iemand zes vuilniszakken vol. Op die manier krijgen kleren nog een tweede, derde of vierde kans. Er komt veel binnen, waar we gigantisch dankbaar voor zijn. Het is hier vóór en dóór Valkenswaard en omgeving.”

Achter een houten schot is een kleine sorteerruimte. Daar staat elke dag wel iemand om de gebrachte kleren te sorteren. Is het prima, dan wordt het in het rek gehangen. Is het voor een ander seizoen, dan wordt het apart gelegd. “Is het niet goed, dan gaat het naar ReShare, waar het wordt gerecycled. Dus binnengebrachte kleding komt altijd op een goede plek terecht”, aldus Christine, die vervolgens een ingelijste prijslijst aanreikt. Daaruit blijkt dat de prijzen zeer laag zijn. “De artikelen zelf zijn niet geprijsd. Da’s veel te veel gedoe.” Ze vertelt verder: “De omzet gebruiken we om de huur en de vaste lasten te betalen. Wat over is, kunnen we dan gebruiken voor de maatschappelijke kant van het Leger des Heils.”

Voor de toekomst zijn er voorzichtige plannen. “We onderzoeken wat er echt nodig is. Zo denken we aan een maaltijdvoorziening één keer per maand voor bijvoorbeeld 25 mensen. Voor een laag bedrag. En voor iedereen die wil. We zijn ook bezig met een bruidsjurkenafdeling, om eventueel te huren.” Christine trekt een schuifdeur open, waarachter een grote ruimte is, die voor dat doel gebruikt zou kunnen gaan worden. Collega Kitty is bezig met uitzoeken wat haalbaar is. “We willen niemand in het vaarwater zitten. Met niemand concurreren, maar we willen verbinding, we willen samenwerking.”

Tijdens een rondgang door de winkel valt het op dat alles er keurig verzorgd uitziet. Mooie rekken, kleding gesorteerd op kleur, een grote diversiteit, van grote maten tot babykleertjes. Schoenen staan netjes op een rek en in een doos liggen allerlei soorten riemen. “Zodra er te veel kleding komt, verdwijnt het tijdelijk uit de winkel. Ook producten die te lang in de winkel hangen, gaan opnieuw door het sorteerproces en gaan ofwel de winkel in, of gaan terug naar Helmond”, zegt Christine.

Onze houding

“Een helper zijn voor degenen die geen Helper hebben, is de filosofie van het Leger des Heils, en die willen we graag uitdragen, door te laten zien en proeven hoe we in deze winkel werken. We dragen wel de boodschap van God uit, echter niet op een dwingende manier van ‘je moet luisteren’. We laten dit meer zien vanuit een houding. En als onze houding dan vragen oplevert, praten we graag over wie onze Helper nu daadwerkelijk is. Dit is de basis van het LdH, die de kerkelijke vrijwilligers uitdragen. Iedereen is welkom om te kopen, om te praten of om vrijwilliger te worden. Daarvoor zijn geen enkele voorwaarden. Als vrijwilliger natuurlijk wel een luisterend oor kunnen hebben en oog voor de medemens.”

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF