Zo ontwaakt Valkenswaard op een doordeweekse dag

Het centrum van Valkenswaard bruist. Zeven dagen in de week. Van heinde en ver komen mensen om boodschappen te doen of een terrasje te pikken. Zó leeg is het centrum niet. Maar om 09.00 uur is het er nog rustig. Een apart gevoel op de dinsdagochtend.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

De grijze kliko’s staan vaak als eeneiige tweeling op de rand van het trottoir. De avond ervoor al klaargezet om de volgende ochtend niet te vroeg uit bed te hoeven. In een gangpadje tussen een kleding- en een horecazaak staan grote rolcontainers waarvan de deksels nauwelijks dicht kunnen. Een groene, een grijze, een blauwe en een gele. De afvalbeheerder zal vandaag ook hier wel langskomen. De Eindhovenseweg ligt er verlaten bij en verkeerslichten doen hun werk alsof er weer een file staat.

De witte terrastafeltjes van een hoekrestaurant worden al gereinigd. De poetsdame gebruikt een zilveren champagnekoeler als sopemmer. De supermarkt trekt al wel verschillende bezoekers. Japanse mix, wokgroenten en koeken schuiven over de lopende band. Bij een restaurant wordt een jerrycan-vol-water gebruikt als deurstopper. De gang kan geschrobd worden, en het vuile water stroomt vanzelf op de openbare weg.

Blauwe busjes

Een blauw busje van de Koninklijke Marechaussee staat geparkeerd aan de Markt. Zouden de inzittenden al aan de koffie zitten? Of vangen ze op deze ochtend hun eerste boeven?  Een soortgelijk busje, maar dan zónder strepen, en beslist van respectabele leeftijd, rijdt door de straat om leeg goed op te halen van een feestje de vorige dag. Twee mannen staan voor een bankgebouw en discussiëren over allerlei zaken, druk wijzend naar de voorpui, pc in de hand.

Tekst gaat verder onder de foto

Dan komt er iets meer leven in het dorp. Bij de voorste rij van de grote zaal van theater De Hofnar is een dame aan het stofzuigen. Door het rode verkeerslicht worden enkele auto’s opgespaard voordat ze door groen kunnen. De eerste dame-in-wit gaat binnen bij het Gezondheidscentrum na een code te hebben ingedrukt. Bij het IVN-gebouw zijn kinderstemmetjes hoorbaar. Zeker voor het project ‘kom kijken op de hei’, de natuurtentoonstelling die nog tot december zal duren.

Voetgangerslicht

Het is inmiddels 09.30 uur. Het carillon laat zich van zijn beste kant horen, enkele klanten eten een croissantje voor een habbekrats en voor de eerste keer springt het voetgangerslicht bij een winkelstraat op groen, aangezien een jonge moeder met haar wandelwagen boodschappen wil gaan doen in een groot kledingwarenhuis. Het begint al wat geanimeerder te worden in het Brabantse dorp, bekend van sigaren, valken, voetballen, koetsen, heidevelden, weekmarkt en industrie. Ook deze dag zal het hier zeker weer bruisen. Geef het alleen even de tijd.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF