Leo Walda (96) geeft eigen woning aan Kleine Meerlaan speciaal karakter

Menig huis is voorzien van een naam, gevelsteen of andersoortige versiering. De woning van Leo Walda (96) aan de de Kleine Meerlaan in Valkenswaard heeft een bijzondere naam én een soldaat als unieke windmolen. In een gesprek geeft de bijna honderdjarige heer des huizes graag uitleg.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

“In 1949 kwam ik als vertegenwoordiger van Lankhorst Touwfabrieken te Sneek (LTS) in een pension te wonen in Valkenswaard. De provincies Brabant, Limburg en Zeeland waren mijn rayon”, vertelt Walda. “Er was woninggebrek, maar mijn werkgever was in 1953 bereid een huis voor me te kopen in dit dorp. Wat een geweldig gebaar was dat. Als dank liet ik de tekst ‘Danalan’ op de muur schilderen als afkorting van Dank Aan Lankhorst. Later maakte een smid uit het dorp de letters om op de muur te bevestigen”, aldus de trotse Walda, die toevoegde dat het hier toen nog Parallelweg-Noord heette.

Naast de letters, op de hoek van zijn woning heeft de geboren Hindeloopenaar een merkwaardige windwijzer of windmolen. Het stelt een soldaat voor, uit de tijd van Napoleon. “Mijn grootvader liet dit exemplaar maken. Wij noemden het ’t Napoleonjen. Ik kreeg het mee naar Valkenswaard, aangezien ik er altijd veel belangstelling voor had”, zegt hij. “Als er wind is, draait de pop om zijn as, en bovendien zwaait hij met de sabels die hij vast heeft.” Leo Walda vertelt dat op de hoed van de soldaat eigenlijk nog een topje hoort, een soort pluimpje. “Maar dat is door houtrot verdwenen.”

Tekst gaat verder onder de foto

De inwoner van Valkenswaard heeft een deel van zijn hart nog in Hindeloopen liggen. Het interieur van de woning ademt de sfeer van het Friese dorpje. “Ik spaar nog steeds ansichtkaarten over mijn geboortedorpje”, vertelt hij, en pakt één van de vele albums. “Kijk”, zegt Walda, “bijna allemaal hebben ze het bekende sluiswachtershuisje met brug en leugenbank als onderwerp.” Aan de muur hangt een schilderij met hetzelfde sluiswachtershuis, met het typische hoge torentje op de nok.

Dan loopt de krasse baas mee naar buiten voor de foto. Met zijn wandelstok krijgt het houten soldaatje een tik, en inderdaad begint het met zijn armen te zwaaien. Het molentje draait bovendien om zijn as. “Diverse inwoners van Hindeloopen hadden zo’n soort windmolentje”, lacht hij, en laat tenslotte aan de voordeur nog een geschilderd anti-rookbord zien. “Kom nog eens terug, ik hou trouwens niet van tutoyeren. En ik heb geen computer, wel een accordeon.” De 96-jarige heeft zijn huis een speciaal verhaal meegegeven.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF