FOTO’S: Kempische Passion in Waalre is een prachtig spektakel

Het centrum van Waalre stond zaterdag en zondag voor het eerst in het teken van de Kempische Passion. Een grandioos muzikaal spektakel in de Willibrorduskerk, die tot de nok gevuld was. Het Passieverhaal werd gerealiseerd door toneelspelers, zangkoren, solozangers en de harmonie. Een schitterende aankleding werd gerealiseerd met licht, geluid en filmbeelden op grote schermen.

Tik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Tegen 20.00 uur is het al druk op de markt van Waalre. Voor dit weekend omgedoopt tot horecaplein. Allerlei tenten staan opgesteld, waar een drankje kan worden genuttigd. Een groot wit kruis staat op het kerkplein en leden van het gilde staan bij de ingang van de kerk. Er hangt een ontspannen sfeer. Binnen stromen de zitplaatsen langzaam maar zeker vol. Het priesterkoor is in blauwe gloed gekleurd, het grote koor zit al klaar en de muzikanten van de jubilerende harmonie Juliana komen binnen en nemen hun plaatsen in.

Om 20.30 uur begint een krachtig verhaal dat iedereen wel kent. Muziek en emoties komen bij elkaar in het bijbelverhaal van het lijden en sterven van Jezus. Het krijgt gestalte door een groot koor dat voor deze gelegenheid is samengesteld uit het Waalres gemengd kerkkoor Willibrordus en smartlappenkoor Efkes Schruwwe. Maar ook koor ’t Singt en zangvereniging De Nachtegaal maken deel uit van het gezelschap, aangevuld met enkele enthousiaste individuele zangers die zich aanmeldden. Het lied Jesus Christ Superstar is voor bijna alle aanwezigen dé relatie met de Passion.

Dominee als Jezus

Het passieverhaal wordt gespeeld door een toneelprojectgroep onder leiding van regisseur Wilma Stofmeel. De acteurs en actrices zijn van toneelvereniging Coulissen, toneelgroep Rauw Theater, spelers van Experiment en gastspeler dominee Ferdinand Borger speelt de Jezus-rol. Zeer sfeervol is ook de solozang van Irene Meeuvis in haar rol van Maria. De Jezuszang komt voor rekening van Joost van Rooij en Marjolein Scheepens verbindt als verteller de verschillende acts.

Tekst gaat verder onder de foto

De honderdjarige Harmonie Juliana heeft een schot in de roos gelost door de organisatie van dit evenement voor haar rekening te nemen, vanwege hun eeuwfeest. Het muziekgezelschap kreeg dit weekend assistentie van een combinatie van vier Waalrese muzikanten.

Mede dankzij de vele sponsoren kan Waalre na het weekend terugkijken op een zeer succesvol verlopen Kempische Passion, die in 2017 in Hoogeloon de eerste editie meemaakte, mede om de leefbaarheid in de kleine dorpskernen op peil te houden.

In goede handen

Regisseur Wilma Stofmeel heeft samen met dirigent Karin van Dijk laten zien wat mogelijk is als iedereen de schouders eronder zet. Zo tekende het St-Martinusgilde voor een stuk organisatie waarbij Johan Habets techniek en facilitair de touwtjes goed in handen had. Valkenswaardse Omroep Stichting VOS toonde tussen de scènes door opnamen die betrekking hadden op het verhaal. Pieter van den Biggelaar bleek de financiën voor dit weekend-evenement goed op orde te hebben. Terecht dat ook gastheer diaken Bas Leijtens een staande ovatie kreeg van de toeschouwers. Passiezondag zal voor velen weer extra tot de verbeelding spreken na afgelopen weekend.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF