Van quilten, borduren, breien tot haken bij hobbyclubje in Valkenswaard

Elke woensdagochtend komen zo’n twintig dames bijeen in het zaaltje naast de Antoniuskerk in Valkenswaard. Allerlei vormen van handwerken vinden er plaats. Met naald, draad, breipen, schaar en noem maar op. De wonderlijkste werkstukken worden gemaakt. De moeite waard om eens binnen te wippen bij hobbyclubje De Doorzetters.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Dory Vriezekol zegt dat de groep al vijftien jaar samenkomt om te handwerken. “We zijn overgestapt van de Turfberg en één dame ging met me mee, en de kaartenmaaksters. Zo langzamerhand is de club gegroeid tot wat het nu is; zo’n twintig personen”, zegt de artistiek leidster.
Onmiddellijk wordt een stoel aangeboden en een kopje koffie. Het zaaltje van hobbyvereniging De Doorzetters werd voorheen gebruikt door de parochie. Nu komen meerdere verenigingen hier bijeen.

Al vanaf 1977 is Dory bezig met quilten. Ze maakt dekentjes voor zieke kinderen. “Ik heb enkele mensen aangestoken, die doen hetzelfde. En ik heb veel gehandwerkt, dus ik kan iedereen wel helpen als er vragen zijn, maar Gemma helpt meestal bij het haken”, zegt ze en loopt mee naar de voorzitster van de vereniging, Riet Senders. “Ik hoef nauwelijks iets te doen als voorzitter. Ik maak vooral veel kaarten, vaak in 3D”, vertelt Riet. “We hebben een apparaatje waar een mal in kan. Als je dan draait komen er de mooiste figuren uit.” Verschillende vrouwen laten de prachtigste kunstwerkjes zien. Soms alleen met papier, soms ook gecombineerd met borduren, zoals de kaarten van Henriëtte van Kuyk.

Tekst gaat verder onder de foto

Het is duidelijk dat de dames tijdens het handwerken gewoon mogen buurten. Koffie hoort er natuurlijk bij, al viel zojuist één kopje op ’n prachtig borduurwerk. Fien is ook één van de hobbyisten en zegt blij te zijn wekelijks te kunnen komen. “Er is een marktkraam die kaarten en alle kleine spul verkoopt. Ook de nieuwe wolwinkel is een aanwinst. Aan de Leenderweg is ook nog zo’n winkel, hè. Daar kun je ook aanschuiven als je wilt.”

Kleurenrol

Een andere dame heeft een extra vergrootglas op haar bril. Het is Marijke. Ze maakt een soort merkrol met alle DMC-kleuren die er zijn. “Uit een patroonboek gehaald. Als ik het klaar heb, doe ik het op een rol. Iedere kleur krijgt een blokje, met ernaast het kleurennummer.” De kleurenrol lijkt wel gedrukt te zijn, zo nauwkeurig is het geborduurd. “Ik doe er iedere keer een half jaar over.”

Tiny Verhees zit vooraan aan de tafel. Zij komt vooral om te quilten. “Het is erg gezellig hier. Ik ben nou bezig met droomdekentje voor zieke kinderen. Ik heb er al veel gemaakt, hoor”, vertelt ze glimlachend. Ze is al vele jaren lid van De Doorzetters en zit steevast op dezelfde stoel. Ze pakt haar spulletjes uit en gaat geconcentreerd aan de slag.

Tekst gaat verder onder de foto

Drie heren zitten aan een aparte tafel. Eén van hen is secretaris en penningmeester. De andere blijft komen ondanks het overlijden van zijn vrouw. Hij zet elke week de tafels en stoelen klaar. De derde heer zorgt voor de koffie.

Gezelligheid

Het zonnetje schijnt lekker binnen in het zaaltje, waar iedereen geanimeerd met elkaar babbelt. De penningmeester controleert zijn kasboek, er komen nieuwe kannen met koffie en een groepje dames bekijkt een quiltdeken, dat is gerestaureerd door Dory. Als afscheid wordt nog even gezongen over de twee motten, met ondersteuning van het orgel, dat permanent staat opgesteld voor het kerkkoor. “Kom nog eens terug, je bent altijd welkom”, roepen enkele handwerksters, die nog even doorgaan.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF