Dolgelukkige koeien dartelen de wei in bij Malpie Hoeve

https://youtu.be/nnYhhaJM9EE

Naast de koeienstal van de Malpie Hoeve aan de Luikerweg in Valkenswaard staan minstens duizend kijkers langs de wei. Ze zijn getuige van de eerste minuten dat de koeien van de boerderij springend en dartelend uit de stal komen en de wei in gaan. Een schitterend beeld.

Bekijk de video hierboven

Jan, Francien en het team van de Malpie Hoeve hebben vandaag alles mee. De zon schijnt royaal, er staat een klein briesje en het terras zit vol gasten. Maar vandaag staan bovendien enkele weilanden in de omgeving vol met auto’s. Ook bij buren, in de berm, en overal waar je kijken kunt, staan auto’s. De fietsenstalling staat boordevol, tegen elke boom staan fietsen en scooters, overal waar je kijkt. Medewerkers regelen het verkeer. Het krioelt er van de mensen. Iedereen komt kijken naar de koeien, die voor het eerst weer naar buiten mogen.

Je moet via de winkel en de toonbank om naar het weiland te kunnen. In drommen schuifelen ouders met hun kindjes, opa’s en oma’s en jongeren langs de koeienstal naar de wei. De draad is herkenbaar gemaakt met strikken, zodat mensen en vee weten waar de grens is. Gewapend met petjes en zomerhoeden zoeken de talloze gasten een plekje bij de draad. “Ik keek vandaag op internet”, zegt een dame met twee kindjes. “Waar vandaag iets te doen was in de omgeving van Helmond.” Ze is zichtbaar in haar sas dat ze voor Valkenswaard heeft gekozen.

Tekst gaat verder onder de foto

Om klokslag 13.00 uur worden de grote deuren van de stal geopend. Het geluid van de loeiende koeien steekt op en de eerste dieren komen naar buiten gehold, als door een wesp gestoken. Een papa trekt zijn kleine dreumes wat verder terug en met geweld verschijnen tientallen koeien. Ze springen alle kanten op, trekken hun achterpoten omhoog en gooien met hun kop. Het publiek raakt opgewonden, en nagenoeg iedereen pakt zijn telefoontoestel om opnamen te kunnen maken.

Tekst gaat verder onder de foto

Twee koeien hebben een felgekleurde strik op het voorhoofd. Vooraan in de wei rollen ze met hun kop door een bergje los zand. En nog meer koeien komen aangehold, alsof de regisseur steeds een handjevol beesten los laat. Midden op het weiland komen veel koeien bij elkaar, en even later springen ze gezamenlijk naar één kant. Wie foto’s wil maken of film, wordt op zijn wenken bediend. Dan komt een dier wat korter bij de draad en doet zijn behoefte. Moeders trekken hun kindjes snel terug, de één lachend, de ander verschrikt.

IJsje

Na enkele minuten wordt de veestapel rustiger. De eerste koeien beginnen al te grazen van het verse gras. Dan is de apotheose voorbij en gaan de mensen weer terug richting terras en parkeerplaatsen. Opnieuw lopen dikke rijen mensen lachend achter elkaar aan. Natuurlijk wordt menig kind getrakteerd op een Hoeve-ijsje. Het bedienend personeel heeft het razend druk. Sommige kinderen vragen of ze nog even naar de kippen mogen, anderen willen rechtstreeks naar het springkussen. Terwijl de voorjaarszon haar best blijft doen en de koeien hun toneelspel hebben opgevoerd, kijken Francien en Jan Willems terug op een geslaagd evenement.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF