Kerk in Valkenswaard krijgt nieuw dak, 100.000 nieuwe leien geplaatst

In april vorig jaar startte het Helmondse dakdekkersbedrijf Van de Kimmenade met de restauratie van het dak van de Nicolaaskerk aan de Markt in Valkenswaard. De vakmannen werken bijna dagelijks om uiteindelijk 100.000 nieuwe leien te bevestigen. Ze verwachten in april klaar te zijn.

Tik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Al maanden lang hoor je in de omgeving van de katholieke kerk aan de Markt het tikken van de leidekkershamers. Hoog boven de grond klauteren leidekkers van links naar rechts om de oude leien van het dak te halen en nadien door nieuwe te vervangen. “Het dak was aan vernieuwing toe, maar door de hagelstorm van 2016 is het proces versneld”, laat John Slegers van het dakdekkersbedrijf weten. Hij glimlacht en zegt dat de verzekeringsmaatschappij daar natuurlijk debet aan is.

Bijna dagelijks zijn de leidekkers in de weer om de leien – afkomstig uit Wales – met speciale spijkers vast te nagelen op het dakbeschot. Het duurzame materiaal wordt met een liftje naar boven getransporteerd. De tijd van naar boven sjouwen via een ladder is voorbij. Slegers: “Vroeger – we bestaan nu 85 jaar – werd altijd gewerkt met touwen, zwevend in de lucht, vanuit een torenspits of een dakgoot. Tegenwoordig zijn er aannemers die steigers komen bouwen voor ons. De veiligheid staat voortaan voorop, maar die kost wel heel veel tijd.”

Tekst gaat verder onder de foto

In hun rode bedrijfskleding tikken de heren onverstoord verder. Of ze last hebben van de kerkklokken? “Ze zeggen wel eens dat de beiaardier weer flink aan het timmeren is”, aldus Slegers, die het bedrijf van zijn schoonvader overnam. Inmiddels zit zijn zoon ook in de directie, en staat vandaag op de hoge ladder in Valkenswaard.

Minder kerken

In de werkplaats in Helmond worden alle loodwerken voorbereid en klaargemaakt. Dat gebeurt als het te slecht weer is om buiten te werken, of als er in de kerk een mis is. Slegers zegt dat vroeger 95 procent van de leisteenwerken voor de kerken was. “Door sluitingen hebben we vanuit de bisdommen steeds minder werk, maar gelukkig zijn er ook kastelen, particuliere woningen en andere panden waarop de eigenaar een leien dak willen laten leggen of wil laten restaureren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het is prachtig, om het verschil te zien tussen het oude en het nieuwe gedeelte van het dak, nu het nog kan. De nieuwe dakbedekking moest vooraf streng gekeurd worden door de opdrachtgevers. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed speelt daarbij een niet-onbelangrijke rol. Kwaliteit en kleur zijn daarbij steeds heel voornaam. Onder leiding van Monumentenzorg en het Bouwbureau van het Bisdom zorgt het dakdekkersbedrijf dat het Valkenswaardse kerkgebouw er weer vele tientallen jaren tegen kan. Het kost dan wel enkele tonnen, maar het resultaat mag er zijn.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF