Prachtig aangezicht: Kunstwerk aan de weg naar Achel

Aan de Maastrichterweg richting Achel staat een gezicht van bijna drie meter hoog. De sculptuur, genaamd ‘the Expansion’, is afkomstig uit Zuid-Afrika. Eigenaar Jan Scholt vertelt over het hoe en waarom.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Tussen Valkenswaard en Achel stond lange tijd het kunstwerk van een zwart-witte koe, achter een architectenkantoor. Sinds enige tijd heeft het dier plaats moeten maken voor een kunstwerk van geheel ándere allure: een aangezicht, doorzeefd met ronde gaten. Het trekt je aandacht, zo in de vrije natuur, op een groot grasveld met bossen op de achtergrond.

Het bijzondere kantoorpand, aan de oostzijde van de Maastrichterweg, wordt gebruikt door Jan Scholt en zijn medewerkers. “Je kunt nergens mooier zitten dan hier. Kijk eens, wat een uitzicht”, vertelt hij en wijst in alle windrichtingen.

Reizen naar Zuid-Afrika

Dan gaat het over het kunstwerk, waarop je een bijzonder zicht hebt vanaf de eerste etage. “Mijn vrouw en ik proberen jaarlijks naar Zuid-Afrika te gaan. De reizen naar dit deel van de wereld zijn niet bedoeld als vakantiereis, maar zijn meer ingericht om kunst aan te kopen. Daar zitten meer kunstenaars bij elkaar dan waar ook in Nederland”, vertelt Jan, die er kennis maakte met de Zuid-Afrikaanse beeldend kunstenaar Anton Smit.

Tekst gaat verder onder de foto

Gemaakt van gegoten plastic versterkt met glasvezel.
Gemaakt van gegoten plastic versterkt met glasvezel.

Op tafel ligt een fotoboek met kunstwerken van Anton Smits hand. Scholt: “We hebben veel werk van Smit gekocht. Inmiddels is hij ook een vriend van ons. Dit is overigens één kunstwerk van drie.” De sculptuur is een gelaat van 2,7 meter hoog. Het geheel is lichtbruin van kleur, vervaardigd uit gegoten plastic, versterkt met glasvezel, ‘grp’ genaamd. In een groot deel van het gezicht zijn ronde gaten aangebracht. “In Valkenswaard heb ik de sokkel laten maken, van cortenstaal.”

‘s Avonds aangelicht

De kop is gemaakt in 2018. De andere twee van het drietal hebben exact dezelfde kop, maar het aantal gaten verschilt heel erg. Eén kop heeft nauwelijks gaten, het Valkenswaardse exemplaar heeft er redelijk veel, terwijl het derde exemplaar helemáál is doorzeefd. “Ik vind dit kunstwerk vooral zo mooi omdat je er doorheen kunt kijken. Je ziet over de weilanden de mooie bossen. En ’s avonds is het beeld aangelicht.”

De gastheer vertelt dat er meerdere exemplaren van ditzelfde kunstwerk zijn gemaakt. Er zijn daar –volgens Jan- veel arbeiders die duplicaten maken voor lage loonkosten. Op die manier genereert kunstenaar Anton Smit natuurlijk extra inkomsten. Dit exemplaar is nummer 4 van de 24. De titel van de sculptuur is ‘Stream of Consciousness – the Expansion’.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF