Waarschuwingsborden Afrikaanse varkenspest geplaatst bij natuurgebieden

Foto: Facebook Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Gemeente Valkenswaard heeft waarschuwingsborden voor de Afrikaanse varkenspest geplaatst bij natuurgebieden. Dit is gedaan bij onder meer de Malpie en het hengelvijvercomplex. De gemeente roept bezoekers op om goed op te letten.

De Afrikaanse varkenspest is in opmars in Europa. Een ernstige dierziekte die niet besmettelijk is voor mensen, maar die wel miljoenen varkens en wilde zwijnen bedreigt.
Voor besmette dieren betekent de Afrikaanse varkenspest een lijdensweg, met aan het eind de dood. De dreiging van de ziekte is ook voor Nederland steeds groter. Dat betekent dat de varkens die mensen hobbymatig houden én de varkens van onze boeren een serieus risico lopen.

Tekst gaat verder onder de foto

Afrikaanse varkenspestOm deze boodschap breed te verspreiden is een uitgebreide informatiecampagne gestart met een heldere uitleg over de situatie en een oproep om oplettend te zijn. Onderdeel van die campagne zijn de informatieborden, waarvan er nu ook een tiental in onze gemeente staat.

Naast de besmetting door zieke dieren onderling, wordt het virus ook overgebracht via besmet varkensvlees, zoals ham of worst. Wilde zwijnen kunnen dus besmet raken als zij besmette levensmiddelen vinden en opeten, omdat het virus daarin zit. “Daarom het dringende verzoek om geen etensresten in de natuur weg te gooien en deze uitsluitend achter te laten in een afgesloten afvalbak”, zegt de gemeente. “Op die manier helpt u gericht mee om deze ziekte waar mogelijk buiten de deur te houden.”

Meer vragen?

Heb je nog vragen, of wil je meer informatie over de Afrikaanse varkenspest en wat je kunt betekenen in de strijd tegen de verspreiding van deze ziekte? Kijk dan op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl.