Mevrouw Priem-Schreurs exposeert kerststallen in haar Kempenhofkamer

De bescheiden woonruimte van mevrouw Priem-Schreurs (86) puilt uit van de kerststallen. Jaarlijks pakt ze uit en vult ze haar vitrines met beeldjes en andere kunstwerken. Valkenswaard.Nieuws.nl is bij haar thuis een kijkje gaan nemen.

Klik op bovenstaande fotoserie voor meer afbeeldingen

Mevrouw Priem-Schreurs is bewoonster van zorgcentrum Kempenhof in Valkenswaard. Ze is oorspronkelijk afkomstig uit Oirschot, het dorp met zijn vele kloosters. “Op eerste kerstdag moesten wij met zes kinderen met onze pa gaan wandelen. En dan gingen we al die kerststallen in die kloosters bekijken”, begint ze haar verhaal. “Daar waren we dan de hele eerste kerstdag braaf mee. Zo maakte ik kennis met allerlei soorten kerststallen. Ik vond dat altijd heel leuk.” De eerste kerststal van Priem was die uit haar ouderlijk huis. “En van het één kwam het ander.”

Toen haar zus eens terug kwam van vakantie uit Israël, nam ze als aandenken een kerststalletje voor haar mee. Sindsdien is de collectie gegroeid met kerstgroepen uit de hele wereld. “Maar ik heb er ook veel zelf gekocht, hoor.”

Waardevolste kerststal

Op haar kamer staan twee vitrines met kerstgroepen. “Die rechtse groep is de waardevolste die ik heb. Die doe ik nooit weg.” Ze kreeg die van

Priem

een dame, die gezien had dat ze kerststallen verzamelde. “Ik moet naar het bejaardenhuis en kan de beelden niet meenemen. Wilt u zemisschien?”, aldus de mevrouw. “Uit Italië, uit een bekend atelier, heel kostbaar”,  zegt mevrouw Priem trots, die haar beelden ‘tussen kunst en kitsch’ noemt.

Het is niet de eerste keer dat de kerststalletjes ten toon worden gesteld. “Ze hebben al eens in de kerk gestaan, en op verschillende andere plaatsen. Zelfs in België heb ik geëxposeerd.” De kerststallen zijn van een grote variëteit: ze hebben allerlei vormen, maten en kleuren. Sommige groepen hebben drie beeldjes. De Italiaanse kerststal heeft er dertien, uit hout gesneden. “Jammer dat ik nu hier woon, want waar moet ik er mee straks blijven? Ik wil wel dat ze allemaal bij elkaar blijven. Onze zoons hebben er niet zo’n belangstelling voor.”

Goed initiatief

Bij binnenkomst op Kempenhof staan hier en daar de vitrines met de mooiste kerststallen. In enkele gangen hangen vitrines aan de wand, ook rijkelijk gevuld met de prachtigste exemplaren. Soms is door de kleur of de vorm duidelijk te zien uit welk land of welke streek de beeldjes komen. De tentoonstelling is een goed initiatief, al staan niet alle vierhonderd kerstgroepen uitgestald in Zorgcentrum Kempenhof, aan de Antwerpsebaan.

Het is mogelijk om gratis en in alle rust de kerstgroepen te bekijken tot en met 11 januari 2019.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF