Artsen in actie met #ikvaccineer

Foto: Pixabay

Met de hashtag #ikvaccineer proberen artsen via Twitter twijfelende ouders te overtuigen om hun kinderen te laten vaccineren. Na een oproep dit weekeinde laten veel artsen en andere zorgverleners op deze manier weten dat zij zelf hun kinderen laten inenten.

Venrayse Huisarts Niels Rossen, vrouwenarts in Boxmeer; Barbara Havenith, spoedeisende eerste hulp arts bij VieCuri Dennis Barten en nog duizenden andere doen allemaal met de actie mee en Twitteren #Ikvaccineer. 

Na een tweet van longarts Sander de Hosson over de vaccinatiegraad in Nederland en het aantal meldingen van mazelen per gemeente, werd #ikvaccineer in het leven geroepen. Ondertussen hebben honderden medici de hashtag op Twitter gedeeld om te laten zien dat ook zij hun kinderen vaccineren.

Het doel van de hashtag is om twijfelende ouders over de streep te trekken. Naast kinderartsen, delen ook huisartsen, longartsen, gynaecologen en andere zorgprofessionals de hashtag.

Twijfelende ouders

De Hosson, met wie het allemaal begon, denkt dat met de actie vooral twijfelende ouders overgehaald kunnen worden om te vaccineren. “Voor mensen met uitgesproken ideeën over de nadelen van vaccinatie zal het vermoedelijk niets veranderen.”

In de eerste zes maanden van 2018 zijn meer dan 41.000 Europeanen besmet geraakt met de mazelen, waarvan 37 het niet overleefden. Vorig jaar raakten nog ‘slechts’ 24.000 mensen besmet. Vooral in Oekraïne werden veel kinderen ziek. Maar ook in Frankrijk, Italië, Griekenland en Rusland zijn veel besmettingen vastgesteld.