Speciaalbieren uit België en Nederland verzamelen weer op de Markt in Valkenswaard

Gerstenat! Bierfestival 2017
Gerstenat! Bierfestival 2017
Foto: Facebook Gerstenat - bierfestival

De Markt in Valkenswaard staat nu nog vol met kermisattracties, maar over een aantal weken is het gevuld met bier. De zesde editie van het Gerstenat! bierfestival vindt dan plaats.

Negentien bierbrouwerijen uit Nederland en België komen dan naar Valkenswaard om hun bier te laten proeven. Daarnaast zorgt de Biergondiër met twee unieke activiteiten, Bierstachelen en Silent Beertasting, voor nog meer bierbeleving.

Bierstachelen

Het stachelen van bier is in Duitsland ontstaan toen de plaatselijke smid na een dag hard werken wel toe was aan een lekker biertje. Na de hele dag in een verzengende hitte te hebben gestaan zou je denken dat hier een ijskoud biertje wel op z’n plaats zou zijn. Het tegendeel is waar; de smid kreeg een ‘klets’ van het koude bier en loste dit op door zijn gloeiendhete pook in het bier te dompelen. Nu pas genoot de smid echt van zijn welverdiende bier.

Stachelen heeft naast het verwarmen van bier nog een tweede gevolg; aanwezige (rest)suikers in het bier worden gekarameliseerd en zorgen voor een extra smaaksensatie. Door de hete ‘bierstachel’ een aantal seconden in het bier te dompelen worden de suikers omgezet in karamel en verwarmd met name de schuimkraag zodat je eerste slok als een warme kus voelt! Bij de stand van de Biergondiër kun je een uniek, gestacheld bier proeven.

Silent Beertasting

de Biergondiër gaat een aantal exclusieve proefsessies verzorgen voor een selectief publiek. In een korte lezing wordt toegewerkt naar een bier/food pairing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hoofdtelefoons die je ook wel ziet bij een ‘silent disco’.

Vanaf 12.00 uur kun je voor alle sessies bij de stand van de Biergondiër een boarding pass kopen om een sessie bij te wonen; hiervoor krijg je bij aanvang een hoofdtelefoon in bruikleen en tijdens de sessie een proefglas bier en een hapje.

 

Om bieren te proeven op het festival kunnen bezoekers een startpakket kopen, bestaande uit het proefglas van 2018 en 2 proefmunten. Tegen inlevering van de proefmunten kunnen zij het glas bij de verschillende brouwerijen laten vullen. Tevens kunnen ook extra proefmunten gekocht worden bij muntverkoop. Bij aanschaf van het startpakket krijgen de bezoekers een biermenukaart waarop alle bieren staan die geproefd kunnen worden inclusief de naam van de Brouwerij, het biertype, een omschrijving van het bier en het alcoholpercentage. Voor de niet-(speciaal)bierliefhebbers is bij de centrale bar een lekker pilsje, een wijntje of frisdrank te verkrijgen. Daarnaast zorgt de DJ voor een gezellige ambiance en zijn er diverse foodstands.

Gerstenat! Bierfestival 2017
Nieuwe bieren

Tussen de brouwerijen zitten bekende bieren die eerder bij Gerstenat! zijn geweest, maar ook een aantal nieuwkomers. Het bierfestival verwelkomt naast brouwerijen uit de regio ook brouwers uit Leeuwarden, Amsterdam en Kortrijk. De brouwerijen die dit jaar acte de préséance geven op de Markt zijn onder meer: De Nachtbrouwerij, Van Moll, Stadsbrouwerij Eindhoven, Brouwerij Amai, Big Belly Brewing, Beerze, Brouwerij Rufus, Grutte Pier, Brouwerij Frankendael, Brouwerij De Blauwe Ijsbeer, Vandeoirsprong, Lux Brewery, Hooglander Bier, Strieper Craft Beer Company (Valkenswaard), Rakker Bierbrouwerij, Brouwerij de Feniks, Enigma Brewery en Skavuiten.

Gerstenat! Bierfestival vindt plaats op 29 juli, van 12.00 uur tot 19.00 uur.

Wil je dagelijks óf eens per week het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je dan aan voor de NIEUWSBRIEF, via deze link.