Toos van Riet brengt dichtbundel ‘Heb je even?’ uit

Foto: Toos van Riet

Toos van Riet (60) werkt al ruim 40 jaar voor Severinus. In haar vrije tijd schrijft ze onder meer gedichten. Haar eerste dichtbundel is nu te koop bij de Primera en Veldhoven en Valkenswaard.

Al bijna heel haar leven schrijft de Valkenswaardse korte verhalen en gedichten. De coronaperiode gaf haar de ruimte om onder meer de dichtbundel ‘Heb je even?’ uit te brengen. Het boekje bevat 125 gedichten van haar hand en ook de foto’s in de bundel maakte ze zelf. “Ik vind het heerlijk en leuk om creatief bezig te zijn”, zegt Toos. “Toen ik 10 jaar was, kwam mijn broer Jan ter wereld. Ik heb toen een gedichtje voor mijn moeder geschreven over de geboorte van Jantje.” Al snel komen de gedichten in de Sinterklaastijd. Ook voor een vriendin, die een uitvaart had, schrijft ze een gedicht.

Troostrijk

Ze begint ook korte verhaaltjes in te sturen naar het Eindhovens Dagblad. De positieve reacties die ze daarop krijgt, werken stimulerend. Samen met de dochter van een vriendin maakt ze in 2014 het kinderboek ‘Sjakie in zijn nakie’. “Het is een kleurboek met gedichten van mijn hand. Hartstikke leuk om te doen. Vervolgens ben ik gaan kijken of ik een boekje voor volwassenen kon maken.” Met haar gedichten wil ze de mooie dingen in het leven laten zien. “Ze zijn grappig, ontroerend en dan weer troostrijk. Mijn gedichten gaan over de natuur, de mensen om mij heen en het leven zelf. Vaak zit er ook een kleine boodschap in.” Het gedicht ‘Waarom’ krijgt bij toeval een link met de realiteit. ‘Als ik sta te genieten van de zon, denk ik: ach kind, waarom hoor ik de vogels fluiten, en jij ’t vallen van een bom?’.

Geraakt

Inspiratie haalt ze ook uit haar werk bij Severinus. “De eenvoud en puurheid van de bewoners herken ik ook in mijzelf. Bij Severinus word ik geraakt door wat de bewoners zeggen of doen. Dat is terug te vinden in het boek. Wij hebben het allemaal druk. We werken in een hoog tempo want we moeten veel doen. Het gedicht ‘Samen’ gaat over mijn bewustzijn om als personeelslid mijn tempo af te stemmen op dat van de bewoners.”

Een kip siert de cover van haar bundel. “Dat is een link naar mijn in 2002 overleden moeder. Ze hield kippen en die heb ik indertijd van haar overgenomen.” De achterkant van het boek toont de achterkant van de kip. De bundel is voor 17,95 euro verkrijgbaar bij de Primera in Veldhoven en Valkenswaard. Meer informatie is te verkrijgen via [email protected].