Multifunctionele vrijwilligers van De Hofnar zijn één grote familie

Kasia Carol (l) en Eva Kuijken (r)
Foto: Evert Meijs

Vaste medewerksters Eva Kuijken en Kasia Carol zijn trots op alle vrijwilligers die De Hofnar maken tot een theater waar jong en oud zich thuis voelt. Het zijn volgens hen juist de vrijwilligers die de kers op de taart zijn tijdens een bezoek.

In het horecagedeelte van De Hofnar vinden de twee vrouwen op een vroege ochtend nauwelijks genoeg woorden om hulde te brengen aan de 46 vrijwilligers die zich dagelijks op allerlei gebieden inzetten. “Ze werken bij de garderobe, hebben stoeltjesdienst, begeleiden de artiesten bij binnenkomst, zetten drankjes klaar voor in de pauze en steken een handje toe als scholen op bezoek komen voor een film of een andere activiteit”, zegt Eva. “En als er na afloop moet worden opgeruimd zijn ze niet te beroerd om er even hun schouders onder te zetten”, vult Kasia aan.

Ook bij recepties of andere verhuringen kunnen de vrouwen rekenen op vrijwilligers. “Wij introduceerden het begeleiden van artiesten. Ze welkom heten, de weg wijzen en koffie aanbieden werd een taak voor de vrijwilliger. Dat is zo’n succes dat andere theaters dat hebben overgenomen.” Het toverwoord blijkt ‘betrokkenheid’ te zijn. “Vrijwilligers zetten zich al jarenlang in voor het theater. Dat schept een onderlinge band, maar ook bezoekers herkennen hun gezicht en blijven mede daardoor steeds weer terugkomen.”

De vrijwilligers komen duidelijk niet omdat ze dan gratis een voorstelling kunnen bijwonen. “Iemand die de hele avond de wacht houdt bij de garderobe, kan niet tegelijkertijd in de zaal zitten. Om tijdens een pauze alle bestelde drankjes al klaar te hebben staan, ben je al een hele tijd bezig. Alleen de zaalwachten kunnen een voorstelling van begin tot einde volgen”, zegt Kasia, die meestal te vinden is bij de verkoopbalie. Samen met Eva zorgt ze voor alle dingen die zich op een dag aandienen.

Flexibel zijn

Over enkele ogenblikken dient zich een kandidaat-vrijwilligster aan. “Je zult het niet geloven, maar we hebben een wachtlijst van enkele jaren. Tijdens het gesprek benadrukken we de gastvrijheid en de betrokkenheid die de vrijwilliger moet uitstralen. Men moet flexibel zijn, zwart gekleed willen gaan en een naambadge dragen”, zo somt Eva op. Voor sommige taken begint een avond om 19.00 uur en eindigt soms rond middernacht.

Volgens de vrouwen wordt het werk van de vaste werknemers ook verlicht door de enthousiaste vrijwilligers. Ze helpen vlot mee met werkzaamheden die soms niet op hun ‘lijstje’ staan. “Geen wonder dat er nauwelijks verschuivingen zijn onder de vrijwilligers. Mensen die naar buiten Valkenswaard verhuizen, blijven maar al te graag bij de club”, volgens Kasia.

Soepele communicatie

Samen met Eva mailt zij de vrijwilligers en samen zorgen zij voor een soepele communicatie. Graag brengt Eva ook het Hofgezelschap onder de aandacht: een speciaal team dat alleengaande theaterbezoekers verwelkomt aan een gereserveerd tafeltje, dat je kans biedt om gezellig te babbelen en eventueel samen met de gast plaatsneemt in de theaterzaal. Na een voorstelling kan tijdens de derde helft nog worden nagepraat over de voorstelling. En dat allemaal door vrijwilligers.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl