Geliefd medewerker van waterschap geëerd bij vistrap

Leonie Bruggink bij de vistrap in de Keersop
Foto: Evert Meijs

In 2003 is aan de kruising van de Loonderweg en Keersop de officiële opening van een vispassage. Ter informatie plaatst waterschap De Dommel er een informatiezuil. Niet alleen met tekst over de Keersop en de passage, maar ook over de overleden waterschapsmedewerker Hans Brands. Een uniek eerbetoon.

Omdat hier een stuw is om het waterpeil te regelen, is het voor vissen bijna onmogelijk om 110 centimeter hoogteverschil te overbruggen. Door een vistrap of vispassage te bouwen kunnen de vissen tóch tegen de stroom in zwemmen. In samenwerking met de provincie Noord-Brabant en waterschap De Dommel wordt in het riviertje de Keersop de vispassage gerealiseerd. In achttien kleine stapjes kan de vis gemakkelijk zigzaggend verder trekken.

Op een betonnen zuil heeft het waterschap gegevens geplaatst over de passage. Bovendien staat er een gedicht op van Hein Elemans, medewerker van De Dommel. Opvallend is ook dat één van de gestorven medewerkers van het waterschap, Hans Brands, met een tekstbordje wordt geëerd.

Regio Boven-Dommel

“Bij mijn weten zijn er twee medewerkers waarvan hun naam in de openbaarheid staan”, vertelt Hein Elemans. “Het gemaal in het Bossche Broek is genoemd naar de nog in leven zijnde oud-watergraaf Segers. De tweede naam is van Hans Brands, die stroomgebiedsmanager was van de regio Boven-Dommel, waar Valkenswaard toe behoort”, weet hij spontaan te vertellen. “Maar het is zeker geen beleid van onze organisatie om levende of overleden ambtgenoten te gedenken met een plaquette.” Als stroomgebiedsmanager heeft Hans Brands in elk geval een belangrijke rol gespeeld bij de realisatie van de vispassage van 2003. Brands overleed in 2002, nog voordat de trap officieel werd geopend.

Tekst loopt door onder de foto

Hans Brands, Leonie Bruggink, vistrap aterschap De Dommel, de Keersop, Evert Meijs

Leonie Bruggink-van der Steen, namens de Algemene Waterschapspartij lid van het algemeen bestuur van De Dommel, vertelt over Hans Brands. “Ik had een relatie met Hans, nadat onze beide partners waren overleden. Toen hij plotseling overleed in 2002 , was tijdens de uitvaart de Liempdse kerk te klein, zo geliefd was hij”, zo herinnert ze zich die dag.Vlak voordat de vistrap officieel in gebruik is genomen in 2003, besloten de collega’s om deze aimabele man te eren met een plaquette op de informatiezuil. Hans speelde een belangrijke rol bij de realisatie van het kunstwerk in de Keersop.

Hommage

“Tijdens de ingebruikstelling van de vistrap was niet alleen het waterschap aanwezig, maar ook de familie van Hans en mijn familie, om een hommage te brengen aan onze geweldige collega, die als manager van Stroomgebied Boven-Dommel dit project op bijzondere wijze realiseerde”, aldus Leonie Bruggink, die namens de regio Valkenswaard-Cranendonck in het algemeen bestuur van het waterschap zetelt. Wil je meer weten over Hans Brands, de vistrap of over de Keersop, fiets dan naar de splitsing Loonderweg/Keersop/Keersopperdreef en verwonder je over de informatie op de zuil bij de vistrap.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl