Senioren dansen op volksmuziek bij De Hijskraan

Iedere dinsdagochtend voeren senioren in Stichting De Hijskraan de mooiste volksdansen uit. Jo Kamp leert vakkundig dansen aan van allerlei streken op onze aardbol. De groep zoekt nieuwe leden om de traditionele dansen uit te kunnen blijven voeren.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Het is gezellig binnenkomen aan de Seringestraat. Vrolijke folkloristische muziek klinkt door het gebouw. In de spiegelzaal roept Jo: achteruit en schuin opzij en dan weer terug. Enkele dames kijken zeer serieus, andere danseressen zingen zachtjes met de muziek mee. De voetjes gaan soepel van de vloer en je herkent meteen de volksmuziek uit een ander land. De bewegingen zijn opvallend gracieus en trots wordt ingehaakt, gebogen of met de vingers geknipt.

Op een zwart geschilderde deur schrijft Jo telkens de naam van de volgende dans. “Nu komt er een Turkse bruiloftsdans. Deze wordt nu nog steeds uitgevoerd op Turkse bruiloftsfeesten”, vertelt de instructrice. Ze is docente van Meer Bewegen Voor Ouderen en is bedreven in het aanleren van de mooiste volksdansen. “Nu komen er twee wisselpassen, loop 1, 2, 3 en 4”,  roept ze boven de muziek uit. Enkele dames kijken ontspannen rond, terwijl ze de juiste stappen zetten.

Tekst loopt door onder de foto

volksdansen, senioren, De Hijskraan, Evert Meijs

Het zijn echt gemeenschapsdansen die de groep uitvoert. Ze houden elkaar regelmatig met de hand vast, stappen gezamenlijk naar buiten of naar binnen, en wisselen van plaats. Jeanny Straatmijer van De Hijskraan geeft graag wat toelichting. “Veertig jaar geleden is het volksdansen hier begonnen met kleuters”, zegt ze. “Inmiddels hebben we hier een algemene dansgroep, de Friday Night Specials, de jongeren, de jonge senioren en deze groep. Zij betalen 18,50 euro per kwartaal en drinken na afloop ook nog gezamenlijk koffie”, zegt Jeanny.

Gezellig

Eenmaal terug in de danszaal plaatst Jo een nieuwe cd. “Deze muziek wordt gebruikt tijdens het feest van St. Patrick”, zegt ze. “En de bijbehorende Engelse dans is bij de meeste dames favoriet.” Gedreven maken de deelneemsters hun pasjes en de bijbehorende bewegingen. Om 11.00 uur is het tijd voor koffie.

Degene die er het langst danst, is Miet; al meer dan 25 jaar. “Ik ging toen met vrienden mee hier naar toe”, legt ze uit, “en ben nooit meer weggegaan. Het is zo gezellig.” Iedereen is het er over eens dat ook mannen zich zouden moeten aansluiten. Dat zou de dansen completer maken.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl