Valkenswaardse Chris verkoopt haar 144 KLM-huisjes

Foto: Evert Meijs

Chris Peels verzamelt al dertig jaar oer-Hollandse KLM-huisjes. Een goede bekende uit Frankrijk reist de hele wereld over en ontvangt telkens een Delftsblauw minihuisje. De Valkenswaardse krijgt ze van hem al die jaren gratis en voor niks. Deze week verkoopt ze haar collectie.

Al sinds 1952 trakteer de KLM haar klanten die businessclass reizen op verre vluchten. Het cadeautje is een miniatuurhuisje. En elk jaar komt er een model bij. Elk huisje is via de schoorsteen gevuld met Bols-jenever. Daarna krijgt de schoorsteen een kurkje en wordt het geheel afgesloten met gele lak. Chris Peels is blij met het jaarlijkse cadeautje van haar vriend, die voor Philips over de hele wereld reist.

De porseleinen huisjes van Chris staan in een vitrinekast. “Maar ze worden zo ontzettend stoffig”, zegt ze, en overweegt daardoor om ze van de hand te doen. “In het verleden heb ik er een aantal verkocht, en ook een man uit Lieshout had serieuze belangstelling”, herinnert ze zich. Ook weet ze dat er enkele huisjes zijn zonder drank, omdat ze verstrekt worden op de vlucht naar Dubai, waar alcohol niet is toegestaan. “Bij één huisje uit mijn collectie is de schoorsteenlak verdwenen, en dat huisje staat droog”, lacht ze, en ‘rammelt met een ander grachtenpandje. Je hoort de jenever klotsen.

Douwe Egberts-huis en Paleis op de Dam

Inmiddels telt Chris haar verzameling 144 huisjes, waarvan 83 verschillende en 61 dubbele exemplaren. Aan de achterkant zijn ze voorzien van de woorden KLM en Bols. Bovendien heeft elk huisje een uniek nummer. Zo is in 2018 nummer 99 ontworpen en gemaakt naar de Douwe Egberts-winkel in Joure. Nummer 76 is een kopie van het huis op het schilderij ‘Het Straatje’ van Johannes Vermeer. Het Anne Frank-huis is nummer 47. Pronkstuk is ongetwijfeld het Paleis op de Dam.

Tekst loopt door onder de foto

KLM-Huisjes Porselein Chris Peels - Evert Meijs

Als je de waardevolle kleinoden klaar ziet staan voor de aanstaande koper, lijkt het of Chris een beetje spijt heeft. “Het is toch een mooie collectie”, zegt ze met enige weemoed. Op het internet valt te lezen dat voor het duurste huisje 700 euro wordt geboden. Maar doorgaans ligt de verkoopprijs rond 5 euro.

Ruilen

De KLM laat desgevraagd weten dat er nog steeds elk jaar op de verjaardag van de KLM (7 oktober) een nieuw huisje wordt gepresenteerd. Ook de oudere huisjes worden nog steeds geproduceerd. “Het is zelfs mogelijk om bij de balie van de KLM Crown Lounge 52 huisjes te ruilen. Daarvoor zijn zes complete series in huis gehaald om de ruil op te starten”, aldus de Klantenservice, die meldt dat je de huisjes kunt meenemen in een speciale gesloten zak, voordat je door de douane gaat.

Veere, Amersfoort of Gouda

De Amsterdamse en Zaanse gevelhuisjes en alle andere varianten staan nog enkele dagen te pronken in de gang van Chris en Toon Peels. Je kunt bij de luchtvaartmaatschappij nog snel het Scheepvaartmuseum kopen, ter waarde van 450 euro. Het Waaggebouw kan ook nog geruild worden tegen de nummer 1: een willekeurig grachtenpandje in Amsterdam. Een huisje uit Veere, Amersfoort of Gouda, je kunt het zo gek niet bedenken of KLM liet er een miniatuur van maken. Maar voor Chris Peels is het voorbij: ze neemt afstand van haar collectie.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl