Gemeente pakt vastgoed Eurocircuit aan om aan norm te voldoen

Foto: Evert Meijs

Op korte termijn een 100 procent veilige situatie voor vastgoed en evenementen op het Eurocircuit realiseren. Dat wil het college van Valkenswaard. Het college stelt daarom aan de gemeenteraad voor om de veiligheid aan te pakken, zodat deze voldoet aan de huidige norm.

De bouwwerken op het Eurocircuit worden intensief gebruikt. Uit onderzoek van onafhankelijke adviseurs op het gebied van brandveiligheid, bouwkundige en installatietechnische zaken blijkt dat veel zaken niet langer voldoen aan de huidige norm op het gebied van veiligheid.

“Er is al jaren veel gaande rondom het Eurocircuit”, zegt wethouder Theo Geldens (Vastgoed). “Het bestemmingsplan is na ruim 40 jaar echt toe aan vernieuwing en ook overeenkomsten met gebruikers dienen hoognodig aangepakt te worden. Een bestemmingsplanprocedure met daarin alle belangrijke stappen brengt uiteindelijk duidelijkheid over het toekomstige gebruik. Maar de veiligheid voor de gebruikers en bezoekers op dit moment heeft voor mij de hoogste prioriteit, daarom pakken we dat nu aan.”

Evenementen organiseren

De aanpak is ook nodig om grootschalige evenementen te mogen organiseren. In het verleden is de veiligheid gegarandeerd door per vergunning specifieke maatregelen te nemen. Met het voorstel kiest het college voor een structurele en toekomstbestendige oplossing voor het Eurocircuit. Het sluit daarmee aan bij de wens van de Veiligheidsregio. “Waar nodig verbeteren we bestaande constructies, slopen we wat niet langer nodig is en nemen we maatregelen inzake brandveiligheid. Niet alles hoeft in één keer. Dit geeft ons de ruimte om parallel aan de gesprekken die we gaan voeren over de toekomst van het circuit, bij te sturen als dat nodig blijkt”, aldus Geldens.

Vervolg

De gemeenteraad beslist in maart over het voorstel. De gemeente gaat met de verenigingen en gebruikers in gesprek over de gevolgen van het besluit en de aanpak. “Parallel aan de aanpak van het vastgoed gaan we aan de slag met toekomstscenario’s voor het Eurocircuit, samen met gebruikers en andere belanghebbenden. Hiermee willen we toewerken naar een gestructureerde en gedragen visie voor de toekomst van het Eurocircuit”, licht wethouder Kees Marchal (Ruimtelijke Ordening) toe.”

Dit is het vervolg op eerdere gesprekken over het bestemmingsplan van het Eurocircuit, dat aan vernieuwing toe is. In 2019 kon een nieuw bestemmingsplan niet worden vastgesteld naar aanleiding van de stikstofproblematiek. Hierdoor kon ook legalisatie – en daarmee de aanpak – van de gebouwen niet verder ingezet worden.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl