Zelfs minister wil Bloemencorso op werelderfgoedlijst

Foto: Valkenswaard Nieuws

Niet alleen de Valkenswaardse politiek pleit voor een plekje op de UNESCO-werelderfgoedlijst voor de Bloemencorso. Ook minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) is hier voorstander van. Zij draagt de bloemencorsocultuur voor opname op UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Het gaat hierbij niet alleen om de Bloemencorso in Valkenswaard, maar om alle corso’s in Nederland. Doel van de lijst is bescherming en waardering voor gebruiken, rituelen, feesten en ambachten. In totaal draagt minister Van Engelshoven zeven initiatieven, feesten of tradities voor. Onder meer boerenkaas maken, Marker borduren en Zomercarnaval Rotterdam.

Verbindend erfgoedelement

Nederland kent zo’n dertig bloemencorso’s en een fruitcorso, waarvan die van Zundert en de fruitcorso van Tiel de grootste zijn. “De corsocultuur is een breed gedragen, verbindend erfgoedelement”, zo zegt de minister. “Diverse corsogemeenschappen hebben zich inmiddels verenigd. Dit maakt de corsocultuur een sterk erfgoedelement en een kansrijke kandidaat om te worden genomineerd voor de Representatieve Lijst.”

Het Valkenswaardse Bloemencorso staat sinds 2013 al op de Nederlandse lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl