Duizenden basisschoolleerlingen vinden juiste richting op open dag Were Di

Duizenden leerlingen van de basisschool namen zaterdag een kijkje op scholengemeenschap Were Di College aan de Merendreef in Valkenswaard. Alle docenten zijn gemobiliseerd om de kinderen, hun ouders en vaak ook grootouders van voldoende informatie te voorzien om binnenkort de juiste keuzes te kunnen maken.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

De hele wijk tegenover de school staat vol met geparkeerde auto’s. Zelfs de rode fietspaden zijn in beslag genomen door talloze voertuigen. Bij de ingang van het schoolterrein staat een witte tent. Daarin staan de conrector en rector van Were Di. Zij heten iedereen welkom en wijzen kinderen van groep 7 of 8 alvast naar het juiste gebouw voor de juiste voorlichting. Langzaam schuiftelt de file belangstellenden vooruit en verspreidt zich daarna over één van de vele gebouwen van het Were Di.

In de hoop dat je als basisschoolleerling al de nodige voorinformatie hebt gekregen over het voortgezet onderwijs, word je deze zaterdagochtend ondergedompeld in alle leerrichtingen. Als je elke richting wilt bezoeken, word je overstelpt met informatie. Gelukkig zie je dat ouders met hun kind vaak al één of twee richtingen kiezen om doelgerichte informatie te kunnen ophalen. Er zitten veel voetstapstickers op de grond en docenten en leerlingen staan klaar om iedereen de juiste weg te wijzen. ‘Kan ik jullie helpen?’ staat op de rode shirts van de leerlingen.

Onderwijs van nu

In de lokalen waar techniek van pas komt, is het druk. Temple Connection is een spel dat elk kind graag wil uitproberen. In een ander lokaal kun je een zelfgemaakte luidspreker uitproberen of een soort lego-robotwagentjes op afstand besturen. “Je verdwaalt hier bijna”, hoor je een leerling zeggen en een opa herkent zich helemaal niet meer in het voortgezet onderwijs van nu. Op het digibord van het lokaal Nederlands staan allerlei zinnen, die je kunt afmaken door een plaatsnaam in te vullen. Er is een restaurantje waar je allerlei lekkers kunt krijgen.

Tekst loopt door onder de foto

Were Di, scholengemeenschap, merendreef, open dag, Evert Meijs
Honderden belangstellenden bezoeken de open dag.

In het VMBO-gedeelte van de school is een lokaal waarin auto’s staan als onderwijshulpmiddel. Een leerling nodigt een ander kind uit om eens te proberen te lassen. “Jij bent nu de baas”, zegt hij. Daarna plant hij de leerling uit groep 8 een grote lashelm op zijn hoofd. De moeder kijkt vol verwondering toe hoe even later de vonken in het rond spetteren. Ze maakt tijd voor een foto.

De kringloop van het water wordt visueel uitgebeeld in het aardrijkskundelokaal en bij geschiedenis hangt nog een aantal ouderwetse wandplaten van de Romeinse Tijd en andere perioden uit de vaderlandse geschiedenis.

Muzikaal

Het muzieklokaal krijgt extra aandacht. Docente Maud Blankers vertelt uitvoerig over de structuur van de lessen. “In ons lokaal staan veel muziekinstrumenten, omdat de leerlingen graag instrumentaal bezig zijn. Maar er wordt ook gezongen en we gebruiken ook tijd voor notenleer”, zegt Maud, die meteen aankondigt dat over enkele minuten een presentatie plaatsvindt. Even later speelt een leerling erg verdienstelijk op een gitaar, bespelen twee dames een elektronisch orgel en zingt één van de meisjes een fraai stuk voor de microfoon, begeleid door de docente op gitaar.

2463 leerlingen

Tegen één uur wordt het minder druk. Ook in de sporthal zijn nog maar weinig kijkers. Bij de ingang staat rector De Gier samen met conrector Veerman-Volten nog steeds in het witte tentje bij de verwarming. Nu niet om te verwelkomen, maar om te bedanken voor het bezoek. “2463 leerlingen hebben we op dit moment, 230 docenten, 65 mensen in de ondersteuning plus nog een aantal stagiaires”, zegt hij.

Een medewerker stopt hem een lekker warm worstenbroodje toe terwijl hij ook nog weet te vertellen dat enthousiaste ouders er destijds voor gezorgd hebben dat er een buslijn is die speciaal voor de school stopt aan de voordeur. Binnenkort met een heel nieuwe lichting jongeren.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl