Valkenswaard krijgt slimme gasmeters achter elke voordeur

Foto: Evert Meijs

Al enkele maanden wordt gewerkt om alle bestaande gasmeters in Valkenswaard te vervangen door ‘slimme’ meters. Netbeheerder Enexis heeft aan BAM opdracht gegeven om het karwei te klaren. De slimme gasmeter is met een zendertje verbonden aan de slimme elektriciteitsmeter.

De gasmeter staat door verbinding met de stroommeter in contact met de dataserver van Enexis. Op die manier kan de meterstand voortaan op afstand worden uitgelezen. Maandelijks zal het gasverbruik voortaan worden doorgegeven aan de klant: de ideale start om geld en energie te besparen.

Met een gereedschapskarretje komt de monteur aan de voordeur. “Ik ben geen gasfitter. Dat is een rang hoger. Ik mag bijvoorbeeld geen leidingen (ver-)leggen. Misschien komt dat later nog”, zegt monteur Caris. In een kartonnen doos zit de nieuwe gasmeter. De man vraagt om de stekker van de centrale verwarming uit het stopcontact te trekken. Dan pakt hij de nieuwe meter uit en verwijdert de veiligheidsringen van de oude meter. Van de meterstand wordt meteen een foto gemaakt.

Veiligheid

“Ik heb flink moeten studeren om dit werk te mogen doen”, vertelt Caris. “De veiligheid staat bij Enexis hoog in het vaandel. Ze laten niets aan het toeval over”, en hij werkt intussen stug door. Met een spuitbus spuit hij wat vloeistof op de aansluitingen en even later ligt er de oude meter af. Ondanks dat het vermeld staat in een brochure, hoeft het elektriciteitsnet niet uitgeschakeld te worden.

Tekst loopt door onder de foto

gasmeter, slimme gasmeter, BAM, Enexis, verwisselen van meter, Evert Meijs
De gereedschapskist van de monteur.

De monteur krijgt het er warm van en doet zijn oranje BAM-jas uit. Hij rommelt af en toe wat in zijn gereedschapskist. “Hij ziet er wel niet geordend uit”, moet hij bekennen. “Dit is een standaard plaatsing, zo doe ik er per dag een stuk of tien/elf”, zegt hij en intussen is de nieuwe meter bevestigd. Dan wordt de hoofdkraan weer geopend en wordt met een speciale meter gekeken of de gasdruk oké is en de meter zelf luchtdicht is. Weer komt de spuitbus van pas. Alles blijkt pico bello te zijn. “Steek de stekker maar weer in het stopcontact en zet de verwarming maar wat hoger”, zegt de medewerker.

Op afstand

Even later is het karwei gereed: binnen een half uur is weer een pand voorzien van een slimme meter. Na een kopje koffie en de vraag of de verpakking van de nieuwe meter achter mag blijven, vertrekt monteur Caris weer, op naar de volgende.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl