Knutselen, spelletjes en babbelen: Het kan allemaal in Huiskamer ’t Pumpke

Op dinsdagochtend zijn dames aan het knutselen.
Foto:

Elke dinsdagochtend zit een groepje vrouwen in de zaal van stichting Huiskamer ’t Pumpke. Aan de Le Sage ten Broekstraat in Valkenswaard is het gezelligheid troef. Daarom komen enkele dames al meer dan dertig jaar samen om de buurten, te ‘koffieën’ of te knutselen.

“Vandaag zijn we met zessen; twee zijn er ziek”, zegt gastvrouw Maria van der Haterd, penningmeester van de stichting. Het groepje zit dicht bij het raam en is druk. Miet van den Broek bekijkt het nieuws van de dag. “Thuis heb ik geen krant, daarom kom ik hem hier lezen”, zegt ze lachend. “Het kost hier niks, je krijgt koffie voor 50 cent en het is altijd heel gezellig.” Spontaan duikt ze in de geschiedenis van ’t Pumpke, maar waar die naam vandaan komt, is de vraag.

Maria loopt naar de deur met ‘kantoor’ en komt al snel terug met een plakboek. “Kijk hier maar eens in”, biedt ze aan. “Zo hebben we er nog meer.” Al gauw blijkt dat een vriendengroep een nieuwe plek zoekt nadat Jeugdcentrum De Draaikolk de deuren sluit. ‘Een aantal van deze jongeren werkten bij een benzinepomp. Al gauw kreeg de groep de naam ’t Pumpke.’ Zo valt te lezen.

Tekst loopt door onder de foto

't Pumpke, vrijwilligers, jongeren, ontmoetingsplaats, Evert Meijs
Het oorspronkelijke Pumpke

Tegenover Miet zit Nancy Lueb. Met een priegelnaaldje is ze bezig om kaarten te maken. In diverse zakjes zitten figuurtjes, plaatjes en motiefjes die ze gebruikt ter versiering. Al snel blijkt dat zij in 1990 ook al vaste bezoekster was van het oude Pumpke. Maria schenkt koffie in en de één na de ander werpt 50 cent op het dienblad. Aan de muur hangen verschillende vrijwilligersdiploma’s, zelfs met handtekening van prins Claus. In het midden van de zaal staan twee biljarttafels.

‘Leuk gezelschap’

Er hangt een goede vibe in de nieuwe huiskamer, die in 1991 is geopend. Vier vrouwen zijn bezig met het spel rummikub. “Ge moet er ’n aander kleur bè pakke. Gin spelleke doen en praote tegelijk”, zegt een van de vrouwen. In een washandje zitten de reservesteentjes. Eén van de speelsters breit ondertussen ook nog. “Thuis zit ik maar alleen en hier zit leuk gezelschap”, merkt ze op. Volgens Miet werden vroeger zelfs busreizen georganiseerd waarbij Piet van Esch de chauffeur was. “Maar er vallen nu wel gasten af en komen er nauwelijks nieuwe bij. Da’s jammer.”

Tekst loopt door onder de foto

't Pumpke, vrijwilligers, ontmoetingsplaats, Evert Meijs
Ook gastheer Jaak is vaak in ‘t Pumpke

“We sparen ook zegeltjes voor een voedselpakket van de supermarkt. Dat pakket gebruiken we voor prijzen tijdens een kienochtend. Vandaag doen we spellekes maar heel vaak knutselen we allemaal”, zegt de jongste dame van het gezelschap.

Op woensdagmiddag is er jeugd te vinden, zowel binnen als buiten op het sportterrein. De accommodatie bij de stoplichten is bij meer verenigingen in trek. Vrijwilligers zorgen dat de huiskamer dagelijks open is om iedereen te verwelkomen die zin heeft in koffie, een praatje of wil aansluiten bij een activiteit. Een open uitnodiging dus, aan jong en oud. Ook vrijwilligers worden uitgenodigd zich te melden om enkele uurtjes per week te komen helpen.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl