Valkenswaard slaat handen ineen tegen normaal vinden van drugsgebruik

Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

In 2020 slaan 38 Brabantse gemeenten, Novadic-Kentron, GGD BrabantZuidoost, GGD Hart voor Brabant, politie en regiobureau Integrale Veiligheid de handen ineen om het steeds normaler worden van drugsgebruik tegen te gaan. Zo ook gemeente Valkenswaard.

“Drugsgebruik brengt heel veel risico’s en problemen met zich mee”, stellen de initiatiefnemers. “Niet alleen professionals zien dat de norm voor drugsgebruik aan het verschuiven is. Steeds meer mensen spreken openlijk over hun drugsgebruik en een steeds bredere groep mensen vindt drugsgebruik ‘normaal’.” Het doel van de regionale aanpak is deze ‘normalisering’ te doorbreken en om te buigen.

De initiatiefnemers vinden in Oost-Brabant de problematiek die samenhangt met drugsgebruik groot. De ‘politieregio’ Oost-Brabant is de eerste regio die met alle betrokken partijen samenwerkt om de normalisering van drugsgebruik aan te pakken. Om dit te bereiken wordt een monitor opgezet en een campagne ontwikkeld. De monitor zal inzicht bieden in de problematiek rondom deze normalisering. “We richten ons daarbij niet alleen op jongeren maar ook op (jong-)volwassenen die een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om middelengebruik.” aldus Theo Maas, wethouder gemeente Someren.

Partijen achter het plan

De provincie Noord-Brabant onderstreept het belang van dit regionale project in het kader van de verkeersveiligheid. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Openbaar Ministerie onderstrepen het belang van dit regionale project. In enkelen gemeenten is de besluitvorming rond deelname aan dit regionale project in de afrondende fase.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl