Granaten en raketten uit WOII geruimd langs Luikerweg

Aan de Luikerweg wordt eerst gespeurd naar munitie.
Foto: Evert Meijs

Voor de verbreding van de Luikerweg in Valkenswaard moeten bomen worden gerooid en de aarde omgewoeld. Maar vanwege de Tweede Wereldoorlog ligt er hier en daar nog munitie in dit gebied. Aan Boskalis de taak om het al dan niet geëxplodeerde kruit op te sporen en verantwoord te verwijderen.

Op een mistige maandag staat een medewerker in oranje jas klaar om het terrein af te sluiten. “De verbreding moet doorlopen tot aan België, maar ik geloof dat nog niet alle paperassen in orde zijn”, zegt hij. Hij wijst naar het zuiden en geeft aan dat er nog veel moet gebeuren, voordat het project klaar is. “Er zijn al verschillende granaten gevonden en enkele raketten.”

Tekst loopt door onder de foto

graafmachine, Luikerweg, munitie, wegverbreding, Boskalis, Evert Meijs
Een extra beveiligde graafmachine.

“Ik rij met mijn graafmachine over het terrein waar de bomen gerooid zijn”, legt hij uit. “Maar het is opletten, want hier is hard gevochten in de oorlog, en Duitsers en Engelsen hebben hier veel munitie laten vallen.” Hij geeft aan dat de ruiten van zijn graafmachine behoorlijk dik zijn. “Je ziet het er niet aan af, maar de graafmachine is er tegen bestand als een granaat zou ontploffen.” Welwillend legt hij uit dat er al erg veel bureauwerk aan vooraf is gegaan, voordat hij zijn werk kan doen. “Er wordt eerst veel historisch onderzoek gedaan om te kijken wat hier eventueel te vinden zal zijn.”

Afgebakend

“Wat de Engelsen hier lieten vallen is allemaal gedocumenteerd. Ook wat de Duitsers hier aan munitie, handgranaten en raketten, hebben achtergelaten, staat op papier. Dus als wij hier de grond komen verzetten, is het grootste gevaar voorbij, want detectors zijn ons natuurlijk al voor geweest”, en hij draait de sleutel van het hangslot om, om de hekken af te sluiten voor nieuwsgierigen. Het afgebakende terrein ligt vol met asfaltafval, stenen, grond, verkeersborden en machines. Door een metershoge communicatietoren is deze plek al van veraf zichtbaar.

“Als wij iets aan munitie tegenkomen, melden we dat. Want het moet gecertificeerd worden afgevoerd. De explosievenopruimingsdienst (EOD) komt in actie om dit gevaarlijke karwei te klaren.”

Luikerweg, ontvbossing, munitie, tweede wereldoorlog, Boskalis, Evert Meijs
De bouwwerf aan de Luikerweg.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl