Diëtiste Ellen van Dinther is er niet alleen tegen overgewicht

Ellen van Dinther bij de productenkast.
Foto: Evert Meijs

Januari is populair om extra aan je gewicht te denken. Maar ook in andere maanden van het jaar wordt haar spreekuur steeds drukker. Tijdens een gesprek met diëtiste Ellen van Dinther blijkt al gauw dat overgewicht slechts een deel van haar werkzaamheden is.

In haar spreekkamer aan het Wilhelminapark in Valkenswaard vertelt Van Dinther (29) dat ze niet alleen mensen hier in dit vertrek spreekt. “Soms ben ik op huisbezoek of ga ik naar een zorginstelling”, vertelt ze, aangezien sommige van haar cliënten minder-mobiel zijn. Maar het merendeel van de personen komt aan haar bureau.

De diëtiste volgt de vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek in Nijmegen en start haar praktijk in Valkenswaard in 2015. Ze neemt een bestaande praktijk over. Op de vraag wat voor mensen bij haar op gesprek komen antwoordt ze: “Ik zie hier mensen met ondergewicht, dat bijvoorbeeld kan ontstaan door slikproblemen of kanker, maar ook mensen met bepaalde ziektebeelden zoals diabetes of hart- en vaatziekten en mensen met maag- en darmklachten.” Daarnaast komen in haar praktijk ook mensen met overgewicht en kinderen. “We zijn in totaal in Valkenswaard met ongeveer vijf diëtisten werkzaam”, zegt ze.

Bewerkt vlees en peulvruchten

“Regelmatig heb ik vervolgcursussen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op voedingsgebied. Zo heb ik me de laatste jaren laten bijscholen in kindervoeding en kinderdiëtetiek, het FODMAP-dieet bij prikkelbare darmsyndroom, voeding bij chemotherapie en diabetes. Want in de voedingswereld blijft veel veranderen. Kijk maar eens naar de schijf van vijf. Daarin is de laatste jaren weer flink wat veranderd over bewerkt vlees en over het toevoegen van voldoende groenten, noten en peulvruchten bijvoorbeeld”, legt ze uit.

Het blijkt dat ook de voorlichtende taak van een diëtiste een voorname factor is in haar werk. Daarvoor staat er ook de kast in de kamer met allerlei producten. “Die staan er vooral om de mensen te leren hoe ze etiketten kunnen lezen”, vertelt ze. Er staan verpakkingen van koekjes, koolhydraatarme producten, dranken, lactosevrije zuivelproducten en vegetarische zaken.

Doorverwijzers

“Voeding en gezondheid leeft altijd”, zo zegt de gediplomeerde diëtiste, die uitlegt dat ook in de medische wereld voeding en leefstijl vaak onderwerp van gesprek is. Meerdere malen vindt er overleg plaats met collega’s. Maar ook doorverwijzers als de huisarts of de praktijkondersteuner hebben contact met haar. “Soms belt de fysiotherapeut of is er een bijeenkomst met onze artrosewerkgroep”, legt Van Dinther uit. Ze hanteert een beveiligd digitaal systeem om met andere personen in de zorg te kunnen communiceren. Ook is er een beveiligde app om met zorgverleners te overleggen.

Tekst loopt door onder de foto

diëtiste, Ellen van Dinther, dieet, overgewicht, gezondheid, Evert Meijs

Iedere burger kan gebruikmaken van de expertise van de diëtiste. “Eerst wordt het eigen risico aangesproken. Sowieso heeft iedereen dan recht op drie uur per jaar in de basisverzekering. Kinderen onder de 18 jaar hebben gratis recht op hulp en zodra iemand wordt doorverwezen door arts of praktijkondersteuner, kan er sprake zijn van een ketenzorgprogramma. Daardoor worden alle consulten rechtstreeks vergoed, zonder eerst gebruik te maken van het eigen risico. In dat geval staat er een team van deskundigen om de cliënt heen en maakt de diëtiste daar deel van uit.”

Analyse

Tenslotte staat in een hoekje de weegschaal. Zodra je daar op gaat staan geeft die niet alleen je gewicht aan, maar ook het vetpercentage van het lichaam wordt geregistreerd, de vetmassa en de hoeveelheid lichaamsvocht in kilogrammen. Deze analyse is een welkome hulp voor de cliënt en voor de diëtiste om ofwel op gewicht te blijven, gewicht te minderen of om enkele kilo’s aan te komen. Het beeld van een diëtiste waar je alleen heen gaat om te moeten afvallen, is dus flink achterhaald.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl