Nieuw speeltoestel in Van Bestpark speciaal voor kinderen met beperking

Wethouder Kees Marchal heeft woensdagmiddag namens de gemeente een nieuw speeltoestel in het Van Bestpark in Valkenswaard geopend. De twee schommels zijn geschonken door Kiwanis en zijn speciaal ontworpen om ook kinderen met een beperking veilig te laten spelen.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Frank Verzijl, president van Kiwanis Valkenswaard Dommelland, vertelt dat de leden Karin van Loon en Tanja de Leeuw twee jaar geleden nieuwe ideeën inbrachten om geld in te zamelen. “Daar hoort een doel bij om dat geld aan te besteden. Kiwanis staat voor kinderen en we zijn in contact gekomen met de gemeente”, vertelt hij. Terwijl in de thuishaven van café Du Commerce mensen binnenstromen van Kiwanis en de gemeente, stappen ook enkele basisschoolkinderen binnen. “In overleg met de gemeente zijn we tot overeenstemming gekomen voor een speeltoestel voor kinderen met een beperking”, aldus Verzijl.

Het is de eerste speelplek in Valkenswaard met een dergelijk speeltoestel voor kinderen met een beperking. De ene schommel heeft een speciale rugleuning. Bovendien zijn aan de zijkant extra beugels aangebracht. Verder is een heupketting aangebracht om voorover vallen te voorkomen. De vogelnestschommel bestaat niet uit een grof net, maar is helemaal dicht, zodat een kind gemakkelijker en veiliger op de schotel kan staan, zitten of liggen. Het kunstgras onder het toestel (door de gemeente gefinancierd) voorkomt modder en waterplassen.

Overleg met gemeente

Het uitgangspunt van Kiwanis is duidelijk: een warm hart toedragen aan kinderen die extra hulp nodig hebben. “Kinderen van ouders die bij de Voedselbank komen, kinderen met een beperking, dat is specifiek onze doelgroep”, legt de president uit. “Waren we eerst van plan om speeltuinen te gaan opknappen, na overleg kwamen we tot dit nieuwe toestel.” De uiteindelijke keuze van een schommel en een vogelnetjeschommel is tot stand gekomen in overleg met de gemeente. “Wij besteden als club zo’n 9.000 euro aan dit project.”

Tekst gaat verder onder de foto

Kiwanis, gemeente Valkenswaard, Van Bestpark, opening, schommel, Evert Meijs
Marchal feliciteert Kiwanis.

Wethouder Kees Marchal is ook blij met het gebaar van Kiwanis. “Het is de eerste keer dat Kiwanis ons op deze prachtige manier steunt”, zegt hij, en spreekt vervolgens over Agenda 22. Dit zijn de 22 regels in het VN-verdrag over rechten van mensen met een beperking. “Ook Valkenswaard heeft deze regels in haar beleid opgenomen. Bovendien zijn we bezig met het omvormen van alle speelplekken. Toevallig is deze centrumspeelplek juist nu ook aan de beurt”, is zijn verklaring.

Compliment

Even later wandelt het gezelschap naar het park, waar al kinderen spontaan aan het schommelen zijn. Wethouder Marchal spreekt de belangstellenden, gemeentepersoneel en Kiwanisleden toe. “Speerpunt van het college is jongeren en jonge gezinnen”, zo opent hij de ceremonie en haalt nogmaals de 22 regels aan. De toespraak gaat aan de aanwezige kinderen voorbij. Die zijn al aan zwieren en zwaaien in de speeltuin.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl