100 jaar fanfare Emos wordt een dorpsfeest: ‘We verwachten 300 tot 400 gasten’

vlnr Annet Bannenberg, Rik van Hapert en Rian Hol
Foto: Evert Meijs

Drie commissieleden van de 100-jarige fanfare Emos uit Borkel en Schaft vertellen over de organisatie van het openingsconcert op 25 januari in de Teutenzaal. De voorbereidingen verlopen soepel en de start van het jubileumjaar wordt een spetterend evenement.

“De werkgroep voor het openingsconcert van 2020 bestaat al een jaar”, legt Annet Bannenberg uit, die meteen zegt dat de werkgroep uit vijf personen bestaat. Samen met Rian Hol en Rik van Hapert zit ze aan een hoge tafel in de Teutenzaal. “Er was een hele lijst met allerlei dingen die in het jubileumjaar gaan gebeuren. We mochten intekenen voor een werkgroep en wij kozen voor het openingsconcert”, vertelt Rian. Alledrie de informanten zijn lid van Emos; Annet en Rik spelen in de slagwerkgroep en Rian zit in de fanfare. Lachend: “Spreek niet van drumband en van harmonie, want dat is vloeken en helemaal fout.”

Aan de muur achter de bar hangt een foto van de slagwerkgroep. Deze muzikanten werken soms helemaal apart en soms samen met de fanfare. Zelfs concerten worden soms helemaal gescheiden gegeven. Rik pakt zijn telefoon als het over de muzikale leiding gaat. “De fanfare wordt geleid door dirigent Peter Paul Geraats en de slagwerkgroep door instructeur Martijn Soors”, meldt hij. Tijdens het 100-jarig bestaansfeest wordt geen verschil gemaakt in beide groepen. Het openingsconcert wordt door de totale vereniging gepresenteerd. “We verwachten 300 tot 400 gasten, gebaseerd op andere concerten in het verleden”, zegt Rian.

Elf stukken

Een meerderheid van de leden van Emos (Eendracht Maakt Ons Sterk) komt uit Borkel. “Zij brengen familieleden en kennissen uit de omgeving mee naar onze vereniging. Ook komen leden uit onder andere Eindhoven, Veldhoven, Achel en Budel. Er zijn geen professionele muzikanten lid”, weet Annet.

Het openingsconcert biedt niet alleen muziek, “We hebben verschillende dansgroepen uitgenodigd uit Eindhoven, Someren en Westerhoven. Zij presenteren dansen op onze muziek en het concert is dan ook een Dance-Event”, zegt Rian. Stijldansen, Ierse dansen, latin en hiphop zullen gepresenteerd worden in de Teutenzaal. “We wilden iets anders dan alleen maar muziek”, laat Annet weten. “Daarom komt er ook iemand voor licht en geluid om alles prima tot zijn recht te laten komen”, vult Rian aan.

Spandoeken

De website van Emos geeft een overzicht van de ontstaansgeschiedenis. Indrukwekkende gebeurtenissen hebben de vereniging gebracht tot wat zij nu is: een bloeiende vereniging met meer dan tachtig leden. Geen wonder dat er sprake is van een dorpsfeest; uit elk gezin in Borkel en Schaft is wel minstens iemand lid van de muziekvereniging. Er zullen spandoeken verschijnen aan het begin van het dorp, de burgemeester is al uitgenodigd en iedereen is wel wat nerveus als de eerste repetitie is met dansgroepen.

Uniform en jubileumboek

Tijdens het Dance-evenement toont Emos ook de nieuwe uniformen. “We trakteren het publiek bij binnenkomst bovendien op iets speciaals. Maar dat wordt nog een verrassing”, zegt Annet. Ook het jubileumboek zal op deze avond worden gepresenteerd.

De drie muzikanten zijn zelfverzekerd van het succes van de eerste uitvoeringsavond en roepen iedereen op om dit gratis Dance-evenement bij te komen wonen. Ze kijken zelfs al voorzichtig verder naar het concert-met-artiest van 20 juni, het jubileumweekend van 10 en 11 oktober. Dit ook de afsluiting van het jubileumjaar met het kerstconcert van 20 december 2020. Rik: “Er komt zelfs nog een verrassing voor het hele dorp op het Dorpsplein.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl