Bijzondere Valkenswaardse wandtapijten aan vergetelheid ontrukt

Foto: Evert Meijs

Op de zolder van één van de gebouwen van het Were Di College liggen al ruime tijd twee wandtapijten. Ze vertellen een stuk historie van Valkenswaard en zijn gemaakt door de bekende kunstenaars Luc van Hoek en Willi Martinali.

Om ze onder de aandacht van de bevolking te krijgen is er maar één oplossing: proberen er een permanente plek voor te vinden. Dinsdag is daarvoor weer een stapje gezet: de beide wandkleden zijn onderwerp van gesprek geweest in de A2-Erfgoedcommissie. Wellicht is het mogelijk dat ze in de toekomst een erfgoedstatus krijgen.

Waarom zijn de twee wandtapijten van betekenis voor Valkenswaard? Allereerst omdat ze uniek zijn. Op de tweede plaats omdat de twee Brabantse kunstenaars een behoorlijke reputatie hebben opgebouwd in onze provincie. Maar ook omdat ze een stukje vertellen over de historie van de gemeente. Want met name Van Hoek heeft in de Nicolaaskerk de meeste glas-in-loodramen vervaardigd, een muurschildering gemaakt en een madonnabeeld van zijn hand staat in de doopkapel.

Tekst gaat verder onder de foto

Tapijt Were Di - Evert Meijs

Het wandtapijt van Luc van Hoek geeft een beeld van het leven en werken van Willibrordus en heeft een breedte van ruim vier meter. Het ontwerp is in jaren ’50 in het atelier van Diepen in Tilburg geweven en zal gemaakt zijn bij de opening van de Willibrordusmavo aan de Willibrorduslaan. Door allerlei fusies is het terechtgekomen op de zolder van het huidige Were Di in Valkenswaard.

Het andere tapijt is kleiner van formaat en is in 1958 gemaakt door Willi Martinali. De eerste indruk van de voorstelling is wat rommelig. Er zijn veel garens gebruikt die de kunstenaar zelf verfde. Ook zijn veel lapjes aangebracht, sommige zelfs van antieke stoffen. Ook het leven van Martinali was chaotisch. Daardoor verscheen hij eens in het tv-programma Showroom. Het tapijt stelt twee mensfiguren voor met een aantal muziekinstrumenten.

Definitieve plek

Een restauratie-expert heeft inmiddels beide tapijten bestudeerd en komt tot de conclusie dat ze van grote waarde zijn vanwege de ontwerpers en voor de lokale geschiedenis. Momenteel wordt gezocht naar een definitieve plek om ze permanent aan het publiek te kunnen laten zien.

Tapijt Were Di - Evert Meijs

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl