Herenboerderij De Bunker vertelt zijn geschiedenis met een hoorspel

Foto: Evert Meijs

Al enkele maanden is het mogelijk om in Herenboerderij De Bunker aan de Nieuwe Waalreseweg de activiteit ‘De Bunker Luistert!’ uit te voeren. Vanwege 75 jaar vrijheid staan de deuren van dit bijzondere gebouw voor iedereen open die met een groepje een hoorspel in elkaar wil zetten én opnemen.

Coördinator Olga Jonk staat al te wachten aan de achterzijde van het immense pand. “Deze banner van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) staat bij de ingang omdat zij een mooie subsidie hebben verstrekt om dit alles mogelijk te maken”, zegt de gastvrouw. Ze laat de drie meter dikke muren zien van de camouflage-afluisterbunker van de Tweede Wereldoorlog en betreedt een huiskamer die is ingericht in de stijl van de jaren 1940-1945.

“Tot na 5 mei blijft het mogelijk om hier te starten met het project De Bunker Luistert! We hebben een bestaand verhaal. Ieder groepje personen krijgt een stukje voor zijn rekening, leest dat voor en maakt er zelf de passende geluiden bij.” Dan laat Olga een andere kamer zien, die allerlei instrumenten en gebruiksvoorwerpen bevat die elk een eigen geluid maken. In de volgende kamer staat een aantal tafels waarboven een rode lamp hangt. “Hier kunnen de teksten van het hoorspel worden ingesproken. Uiteindelijk worden alle opnamen samen met de extra toegevoegde geluiden, gebundeld tot één mooi hoorspel.”

Van afluisterpost naar hoorspelruimte

In De Bunker hangt een merkwaardige sfeer. De Duitsers bouwden het, je voelt de dikke muren, de verlichting is spaarzaam en het begrip ‘afluisteren’ heeft iets geheimzinnigs. Om in de sfeer te komen krijgen de bezoekers allereerst informatie over de oorspronkelijke functie in de oorlog. “Ook krijgen ze informatie over hoe een hoorspel vroeger ging. Dan komt de uitnodiging om zelf een hoorspel te gaan maken”, legt coördinator Olga uit. “Het hoorspel heet De Bunker Luistert!, speciaal gekozen omdat hier vroeger de afluisterpost was waarmee ándere werden afgeluisterd. Nu draaien we het om, wij gaan naar de mensen luisteren die hier zelf iets maken, en wat die mensen te vertellen hebben.”

Tekst gaat verder onder de foto

Herenboerderij De Bunker Hoorspel - Evert Meijs

De bijkomende geluiden moeten de bezoekers maken door middel van opdrachten. Zo staat op één van de kaarten een grote vlam. “De opdracht is hierbij om zelf te bedenken hoe je het geluid kunt maken van vuur. Net als in onze escape room moet je hierbij ook allerlei opdrachten uitvoeren om het hoorspel te kunnen realiseren. Gehoor en creatief brein worden aangesproken.”

Ideale combinatie

Na mei ligt een gewijzigde vorm van het hoorspel in het verschiet. Een stuk voorlichting over De Bunker in oorlogstijd blijft bestaan, maar het verhaal rondom de bevrijding zal dan mogelijk worden losgelaten, zodat er nog meer ruimte is voor individuele hoorspelverhalen. “We beschikken over een ideale combinatie van ontspanning”, zo gaat Olga verder met haar verhaal. “We hebben vanwege de bed & breakfast mogelijkheden voor overnachtingen. De deelname aan een hoorspel kan gecombineerd worden met de escape room. De studieruimte voor cursussen is ook beschikbaar voor workshops en voor een natje en een droogje wordt ook gezorgd.”

Natuurlijk moeten er inkomsten zijn om het gigantische pand te onderhouden. “We horen gewoon thuis in het rijtje van Valkenswaardse musea”, besluit ze.

Herenboerderij De Bunker Hoorspel - Evert Meijs

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl