Roy van Zon draagt zijn 112-gereedschap in zijn broekzak en houdt jou op de hoogte

Roy van Zon, de man achter 112 Meldingen Valkenswaard
Foto: Evert Meijs

Talloze malen per dag ontvangt Valkenswaardenaar Roy van Zon op zijn pieper meldingen over de inzet van de hulpdiensten. Om mensen sneller hulp te kunnen bieden, snel informatie te kunnen verstrekken en burgerhulpverleners te stimuleren, zet hij de berichten op zijn Facebookgroep 112 Meldingen Valkenswaard.

Je denkt misschien dat Roy permanent achter allerlei beeldschermen zit om berichten van politie, brandweer, ambulance of traumahelikopter op te vangen en door te geven. Maar niets is minder waar. “Ik heb mijn gereedschap in mijn broekzak”, zegt hij en haalt zijn mobiele telefoon en een pieper tevoorschijn. “Deze pieper heb ik eens gekregen van een persfotograaf. Zodra de centralist van 112 een melding verstuurt naar de hulpdiensten, krijg ik die ook op mijn pieper. Hij staat zo ingesteld dat ik alleen berichten uit de regio ontvang”, legt Roy uit. Aan de toon of aan de trilling merkt hij precies aan wie van de hulpverleners een melding is verstuurd.

Meldingen die iets te maken hebben met ongevallen met letsel of brand plaatst Roy op zijn Facebookgroep 112 Meldingen Valkenswaard. In mei startte hij hiermee en nu zijn er al 3000 leden aangesloten. “Overdag staat mijn pieper continu aan, net als mijn gsm, dus ik mis niks van Brabant-Zuidoost”, zegt hij. Met zijn vriendin heeft hij afgesproken ’s nachts de melders uit te schakelen. “Maar er zijn ook burgers die graag een bericht op deze pagina willen zetten. Als ze dat doen, krijg ik daar eerst een melding van, zodat ik het bericht kan keuren voor mijn Facebookgroep.”

Reanimatiecursus

Roy van Zon was eens mee op pad geweest met een persfotograaf en raakte meteen in de ban van de 112-meldingen. Vrienden vroegen hem steeds: ‘Wat is er gebeurd, Roy?’. Daaruit bleek al snel de nieuwsgierigheid van het grote publiek. “Zo startte ik de pagina, om mijn vrienden snel te kunnen informeren. Maar er kwam nog iets bij. Toen ik getuige was van een ongeval op een rotonde aan de Kerkhofstraat in Valkenswaard, besloot ik de pagina ook te gebruiken om mensen te stimuleren een reanimatiecursus te gaan volgen. Ik kon tot dat moment ook niet reanimeren en wilde zelf ook die hulp kunnen verlenen”, aldus Roy. Inmiddels vult hij zijn pagina in samenwerking met nog zes andere vrijwilligers.

Roy is er trots op dat door zijn pagina meerdere inwoners gemotiveerd zijn geraakt om de reanimatiecursus te gaan volgen. En mag dat allemaal zomaar, met die 112-meldingen, is de vraag. “Zeker. Iedereen kan een pieper aanschaffen en de codes van de 112-meldingen installeren. Als ik ze op de pagina zet, zien duizenden leden onmiddellijk het bericht, dat vaak pas veel later in de krant komt”, is zijn antwoord. Hij weet dat ook de lokale politici graag zijn pagina raadplegen om te weten wat er allemaal speelt in Valkenswaard.

Veilig en Leefbaar Valkenswaard

En of het nog niet genoeg is, vertelt hij op de valreep ook nog over zijn Facebookgroep Veilig en Leefbaar Valkenswaard. Deze pagina is voortgekomen uit de 112-meldingen en is bedoeld om Valkenswaard veiliger te maken en minder ongelukken te laten plaatsvinden.

Nog meer Facebookgroepen

“Maar de pagina Sgôn Valkenswaard is er óók nog. Samen met Edith Burghard zorgen we voor een nette gemeente. Ooit hebben we op één dag 61 zakken afval verzameld. Het houdt nog niet op. Ook de pagina Storm Chasers Valkenswaard, die gebruikt wordt wanneer de pleuris uitbreekt door bijvoorbeeld een serieuze storm, wordt mede beheerd door Roy. We maken dan opnames van bijvoorbeeld zo’n tornado en zetten die online.”

Hij is duidelijk begaan met Valkenswaard. En dat gecombineerd met een enorme handigheid in het gebruik van de telefoon en Facebook, maakt dat Roy en zijn crew goed bezig zijn voor de gemeenschap.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl