Potten en vazen van 3000 jaar oud in vitrine in gemeentehuis

Foto: Gemeente Valkenswaard

In de vitrinekast in de hal van het gemeentehuis staan sinds kort potten en vazen uit de IJzertijd. Die zijn dus ongeveer 3000 jaar oud. Deze archeologische vondsten zijn gevonden in 2012 tijdens een opgraving op de voormalige Philipslocatie aan de Waalreseweg in Valkenswaard.

Enkele honderden jaren vóór onze jaartelling lagen hier boerderijen die opgebouwd waren uit houten palen, lemen wanden en strooien daken. De aanwezigheid van kuilen en paalsporen met daarin handgevormd aardewerk en verbrande leem duiden erop dat hier in de IJzertijd gewoond en gewerkt werd. Hoewel aanzienlijke delen van het plangebied verstoord waren door de voormalige bebouwing, zijn er bij de opgraving spannende vondsten gedaan. Er zijn onder meer een boerderij-erf uit de Vroege IJzertijd, sporen van bewoning en perceelscheidingen uit de Late Middeleeuwen (1000-1500 na. Chr.) aangetroffen.

De potten en vazen zijn in bruikleen van de provincie. Je kunt de vondsten de komende tijd bewonderen in de vitrinekast in de hal van het gemeentehuis. Daar zullen ze de komende jaren tentoongesteld worden.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl