Boa’s Valkenswaard: ‘Hondenpoep zijn we het drukst mee’

Marc van de Kerkhof (l) en Rob Strik (r).
Foto: Evert Meijs

Ze lopen maandagmiddag op de parkeerplaats van het Deken Mandersplein in Valkenswaard: de handhavers van de gemeente. Ze controleren de parkeertickets en kijken hoe de glas- en plasticcontainers er bij staan. Maar ze doen veel meer. “Het allermeest zijn we bezig met hondenpoep.”

Voor de meeste mensen lijken ze op politieagenten: de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Ze zijn in het blauw, dragen communicatiemiddelen, hebben het één en ander aan hun riem hangen en kijken goed in het rond. “In het algemeen betalen de mensen hun parkeergeld goed”, zegt Marc van de Kerkhof, een van de boa’s. “Er zijn wel veel vakantiegangers die niet betalen. Duitsers hebben schijnbaar nog enkele dagen vrij en zijn gewend gratis te parkeren bij hun grote winkelcentra.” Collega Rob Strik komt er bij staan en zegt dat je niet aan dit werk moet beginnen als je er niet tegen kunt uitgescholden te worden.

Dan laat Van de Kerkhof zien hoe een geparkeerde auto wordt gecontroleerd. Hij loopt naar een wagen en ziet geen ticket voor de ruit liggen. Hij pakt zijn mobiele telefoon, scant het kenteken en ‘floep’: op het scherm komt te staan dat de chauffeur heeft betaald. “Komt er ‘nee’ te staan, dan kost het die persoon 63 euro. We printen dan een bon uit met plaats, datum en tijd. Dan heeft ie wel voor de hele dag betaald”, zegt Strik lachend.

Angstig

Er is ook een verschil tussen lokale en landelijke bekeuringen. “In een gebied met een parkeerverbod of in een blauwe zone staan, of bij ‘Laden en Lossen’, dan krijg je een landelijke bon, in het hele land hetzelfde”, zegt Strik. “Maar hier op het plein stelt de gemeente het tarief vast.” Dan komt een oudere vrouw aangelopen en vraagt of haar invalidekaart wel correct is neergelegd. Van de Kerkhof stelt haar gerust. “Mensen zijn nou eenmaal altijd wat angstig als ze ons zien”, zegt hij.

De boa’s hebben het niet alleen druk met parkeertickets checken. Vooral hondenpoep slurpt tijd. “We zijn met drieën werkzaam binnen de gemeente en hebben werk voor vier. Hondenpoep staat met stip bovenaan”, zegt Van de Kerkhof. De overlast hiervan blijkt gigantisch te zijn. “Maar we moeten de hond wel effectief zien poepen, willen we een bekeuring kunnen geven. Vermeld het hondenpoepprobleem asjeblieft expliciet. We controleren ook s‘ochtends en ’s avonds. We zijn soms ook in burger en dus onopvallend aan het controleren, zo ver is het al.”

Tekst gaat verder onder de foto

Vuilnis, containers, ledigen, zwerfvuil, Evert Meijs

Containers ledigen moet frequenter gebeuren, vinden de boa’s. Als ze vol zijn, nemen inwoners hun afval niet mee terug, terwijl dat wel moet. “Maar ja, als je met 30 graden enkele zakken op je balkonnetje hebt staan, word je daar niet bepaald vrolijk van”, zegt Van de Kerkhof. “En de burgers gaan vaak ook niet bellen dat ze vol zijn en zetten het er maar gewoon bij. Dan zijn ze het kwijt. Kost wel 140 euro als we het zien”, vult Strik aan.

De heren werken niet volgens rooster. Met hun dienstauto rijden ze vooral naar aanleiding van oproepen die binnenkomen. Zo noemen ze interventies bij burenruzies, foutparkeren op andermans oprit, vuilniszakken die rondslingeren, kliko’s die niet aan de eisen voldoen en bij andere situaties als ondergrondse gemeentecontainers die niet vaak genoeg geleegd worden of defect zijn.

Metselaar en slager

De twee mannen zijn al met al blij met hun beroep. Strik was vroeger metselaar maar wil absoluut niet meer terug naar zijn oude vak. Van de Kerkhof is nu tien jaar handhaver en was voorheen 27 jaar koeienslachter. Dan controleren de boa’s de parkeermeter en constateren dat er een ledje defect is. Werk aan de winkel.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl