Op zoek naar de Nederlandse volksaard in De Hofnar

Foto: Renate Beense

In de voorstelling Dit Is Valkenswaard, op 10 januari in theater De Hofnar, gaan Marcel van Roosmalen, Jan Dirk van der Burg en Roelof de Vries op zoek naar de Nederlandse volksaard in het algemeen, en die van de inwoners van Valkenswaard in het bijzonder. Tijdens de voorstelling in Valkenswaard proberen de heren antwoord te vinden op de vraag: Hoe Hollands is het hier?

De show is onderdeel van een onderzoek dat de drie door heel Nederland voert. “Koningin Maxima zei ooit dat ze na zeven jaar in ons land de Nederlandse cultuur nog steeds niet kent. Maar ja, die komt alleen op strak-geregisseerde feestjes. Wij staan straks in Cuijk, Goor en Veghel. Dat is pas onderzoek doen!”

“Het is voor iedereen wel eens goed wanneer iemand ze een spiegel voorhoudt,” zegt Roelof de Vries. “Want misschien zegt het feit dat we allemaal dezelfde boeddha in de tuin hebben staan of de populariteit van Tineke Schouten wel meer over ons dan een onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau.”

Volksmuziek

Van Roosmalen: “Ik lees stukjes voor over het menselijk tekort. Roelof is de aimabele gastheer met de warme, bulderende theaterstem. Jan Dirk laat ons met zijn foto’s naar onszelf kijken.” De Vries vult aan: “En als het lukt is er iedere avond een lokale zanger. Dat wil Marcel graag. Je zou het niet zeggen, maar die leeft voor de volksmuziek. Volksmuziek en zijn Jan Jans en de Kinderen-verzameling. Ook heel Hollands.”

Iedere voorstelling ontvangen de mannen ook een aantal lokale gasten die de heren helpen bij hun onderzoek. In Valkenswaard zijn dat burgemeester Anton Ederveen en ras-Valkenswaardenaar Riks Werts. Van Roosmalen: “Voeg daar nog muziek aan toe, interactie met het publiek, scherpe observaties over de zwarte kant van Nederland en je begrijpt dat menig cabaretier zijn vingers zou aflikken bij zo’n voorstelling.”

Wie zijn de mannen?

We kennen Marcel van Roosmalen van zijn columns in NRC, zijn Korte Corner in Studio Voetbal en cynische blik op het leven. Roelof de Vries, die in zomer 2018 De Slimste Mens van Nederland werd, is presentator bij NPO Radio1 en gastheer tijdens de voorstelling. Jan Dirk van der Burg vervult sinds september vorig jaar het ambt van Fotograaf des Vaderlands en heeft een wekelijkse fotorubriek in Volkskrant Magazine.

Er zijn nog tickets beschikbaar. Meer informatie: WEBSITE THEATER DE HOFNAR.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl