Geocachers komen van heinde en verre schatzoeken in Valkenswaard

Drie geocachers in Valkenswaard.
Drie geocachers in Valkenswaard.
Foto: Evert Meijs

Over de hele wereld zijn speciale plekjes waar voorwerpen verstopt zijn, geocaches genaamd. Deze zijn te vinden met behulp van gps-coördinaten. Ook in Valkenswaard zijn er meerdere verborgen. Deze wereldwijde zoeksport neemt hand over hand toe.

Om te kunnen geocachen heb je allereerst een inlogaccount nodig op de site van geocaching.com. Op die manier krijg je inzage in alle plekken in de wereld waar zich ergens een cache bevindt. In Valkenswaard zijn er meer dan vijftig verborgen. Soms in een tuin, in een put, achter een verkeersbord, in een boom, noem maar op. Vind je met gps de verborgen schat, dan kun je die melden (loggen) op de site. Vaak staat daar wat informatie bij, om het zoeken makkelijker te maken. Heb je de smaak van het zoeken te pakken en raak je er aan verslingerd, dan heb je een heel aardige hobby.

Op bovenstaande foto staan drie heren, die op een druilerige dag gaan geocachen. Ze komen alledrie uit Sittard en hebben besloten hun wekelijkse zoekdag door te brengen in Valkenswaard.

Vondst in Valkenswaard

Ieder van hen heeft een eigen gps-apparaatje bij zich en uiteindelijk vinden ze in een voortuin de cache. In een huls in de grond bevindt zich een piepklein boekje. Daarin noteren ze hun naam of pseudoniem en de datum waarop de cache is gevonden. “We gaan nu weer verder, de volgende cache zoeken”, zegt één van de mannen. Als ze thuis zijn, melden ze hun vondsten op de site. De hele wereld kan zien dat zij in Valkenswaard een cache hebben gevonden.

Tekst gaat verder onder de foto

geocache, cache, trackable, Evert Meijs
Een van de vele reis-munten, met een uniek nummer aan de keerzijde.

Kom je een munt tegen in een geocache, dan mag je hem meenemen maar beslist niet toe-eigenen. Deze ‘geocoin’ is een munt met een bepaalde verzamelwaarde en een uniek nummer. Dat staat geregistreerd op de site. Je kunt de munt van cache naar cache laten reizen. Op de site kun je dan precies zien waar deze munt allemaal naar toe reist. Daar stoppen ze die in een geocache die ze daar vinden, en registreren dat op de site. De nieuwe vinder neemt de munt weer mee naar een volgende locatie en zo ontstaat een boeiende reis.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl