Café en zalencentrum Lavrijssen sluit komende zomer: ‘Het is mooi geweest’

Foto: Evert Meijs

Rita en Peter Lavrijssen trekken op 27 juli de deur van hun café en zalencentrum definitief achter zich dicht. Dan komt er een einde aan hun carrière in één van de markantste horecagelegenheden van Valkenswaard.

Peter (64) veegt het terras schoon en Rita (64) ruimt de kerstversieringen op. Het is de laatste keer dat er kerstballen aan het plafond van café en zalencentrum Lavrijssen hangen. Over een jaar is het pand wellicht gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het echtpaar neemt even de tijd om in hun bruine café terug en vooruit te kijken.

Onder het genot van een kopje koffie zegt Peter, oftewel ‘Peer’: “Ons vader en moeder namen in 1953 het café over van een oom van ons moeder. Vanwege gezondheidsproblemen van mijn vader werd een beroep op mij gedaan om in de zaak te komen werken. Ik kreeg daardoor vrijstelling van militaire dienst.” Rita komt van het Belgische Reppel, werkte bij DAF en hielp tijdens de verkeringstijd mee in het café. “Totdat ik het niet meer kon combineren. Ik stopte in Eindhoven en kwam fulltime in de zaak werken”, vertelt ze.

Tekst gaat verder onder de foto

De kerstversiering wordt voor het laatst opgeruimd

Zaal Lavrijssen staat dan bekend vanwege de dansmiddagen. Van heinde en ver kwam men naar hier. “Vanaf het begin van de autoloze zondagen kwam er de klad in”, zegt Peer. “Met mijn opleiding als kok besloot ik buffetten te gaan serveren bij bruiloften en partijen in onze eigen zaal. Dat was een gouden greep. Er kwamen steeds meer groepen die hier hun feest wilden vieren.” Intussen gebruikt Rita haar creatieve talenten om de zaak steeds gezellig aan te kleden. Nog altijd staan er allerlei kunstwerken van haar hand. Achter de bar een werk van gasbeton, op een tafel een dame-met-bril en op de gokkast ook een sculptuur.

Centrum van carnaval

Carnavalsverenigingen De Sloebers en Anders Dan Anders zien in 1952/1953 het levenslicht bij Lavrijssen. Hiermee wordt de toon gezet voor de decennia die volgen. Inmiddels is het etablissement uitgegroeid tot het centrum van het openbare carnavalsgebeuren van Striepersgat. Enkele foto’s aan de wand herinneren daar aan. “Hier waren altijd de Vorstenzittingen en de Revues. En daar hangt onze zoon als prins carnaval”, zegt Rita trots, terwijl ze naar een foto wijst aan de muur. Maar ook het schuttersgilde heeft hier haar stamcafé gehad, getuige een grote foto met alle gildebroeders. “Ze zijn bijna allemaal dood”, zegt Peer. “Maar ook de Damesclub en Vocalgroup Perfect Sound voelden zich hier helemaal thuis.”

Terugkijkend op de afgelopen 41 jaar is het echtpaar tevreden. “Het is mooi geweest zo. Soms werkten we van vrijdag tot en met zondag wel 60 uur. Altijd wat gejaagd en er zijn voortaan zoveel regels en wetjes. Zo hebben we veel last gehad van de intrede van de nieuwe geluidsnormen. We moesten enorm investeren om alles te isoleren. De gemeente wilde zelfs dat we het dak vernieuwden.” Ook de terrasvergunning bij evenementen als het Bloemencorso is eigenlijk wel een doorn in het oog geweest. “Vroeger belde je de gemeente voor een kienvergunning en dan was het al goed”, zegt Peer enb hij vergelijkt die tijd met de papieren rompslomp van nu.

De vrije tijd die komen gaat vanaf augustus, zullen Rita en Peer waarschijnlijk gaan vullen met hun hobby’s als skiën in Oostenrijk, zeilen op de Middellandse Zee of vissen in Hamont. “Omdat we een logeerkamer wilden maken voor onze twee kleinkinderen, zijn we allebei gestopt met motorrijden. Onze beide Harley’s worden verkocht”, vertellen ze lachend.

Garages en woningen

Ze zijn benieuwd hoe het zal voelen als de zaak wordt gesloopt. “Het café en de zaal gaan tegen de vlakte en nog een gebouwtje daarachter. Hier komt een pad te lopen naar de grote parkeerplaats, en er komen garages en woningen”, weet Peer. Aan het einde laat de kastelein nog de officiële vergunning van de gemeente zien en Rita showt alle kerstversiering. Dat staat verzameld op twee grote tafels, klaar om alvast verkocht te worden.

Rita Peer Lavrijssen Café-Zaal - Evert Meijs

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl