Deze Valkenswaardse grenspaal is nauwelijks bereikbaar

Grenspaal 178 bij de Achelse Kluis.
Foto: Evert Meijs

De grens tussen Valkenswaard en Hamont-Achel is niet alleen een gemeentegrens, maar ook een rijksgrens. De scheiding tussen Nederland en België is gemarkeerd met grenspalen en grensstenen. Eén ervan, nummer 178, staat op privégrond en is voor de wandelaar onbereikbaar. Valkenswaard Nieuws maakt tóch een kiekje.

Over grensmarkeringen is al veel geschreven. Dat ze een magische aantrekkingskracht hebben, dat ze geverfd worden door vandalen of dat er het bovenste topje van af wordt afgeschroefd. Dat iemand een paal ontvreemdt en deze nadien met veel vertoon zijn plekje weer terug krijgt. Over schietgaten van de oorlog, maar ook zijn er grenspalen op particulier terrein, zoals bij de Achelse Kluis.

grenspaal, nr. 178, Achelse Kluis, abdijtuin,

Elke grenspaal heeft een nummer. Nummer 178 staat op een belangrijke plek: het snijpunt van onze gemeenten Valkenswaard (in Borkel), Hamont-Achel (in Achel) en Heeze-Leende (in Leende). Net als bij andere gietijzeren palen is 178 voorzien van een aantal ornamenten. Allereerst het nummer met aan de andere zijde het jaartal 1843. In dit jaar is de grens tussen België en ons land officieel vastgesteld. Daarnaast zijn aan weerszijden in reliëf de gietijzeren wapenschilden van beide landen aangebracht: de Belgische leeuw aan de Belgische kant en de Nederlandse leeuw aan de andere zijde. Maar grenspaal 178 zelf is verscholen binnen de muren en tussen het groen van het erf van de abdij.

De Achelse Kluis is een beroemd grensgeval. Een gedeelte van het trappistenklooster ligt op Nederlands grondgebied en een gedeelte ligt in België. Het snijpunt van de drie omliggende gemeenten ligt dus juist in de tuin achter het kloostergebouw. Het was daardoor belangrijk om er een paal te plaatsen, al is deze dus voor de meeste mensen onvindbaar.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl