Jan Wolterink uit Valkenswaard is artistiek met metaal

Jan Wolterink naast een van zijn kunstwerken
Jan Wolterink naast een van zijn kunstwerken
Foto: Evert Meijs

De prachtigste kunstwerken heeft Wolterink gemaakt uit metaal. Vroeger was hij leraar metaalbewerken op de LTS aan de Geenhovensedreef in Valkenswaard, nu besteedt hij zijn tijd intensief aan het scheppen van kleinere en grotere creaties.

Het verhaal van Jan gaat via de DonBosco-LTS naar lesgeven aan de MTS in Eindhoven. “Ik kon met een gunstige regeling stoppen met lesgeven. De verschillende scholen fuseerden en de ROC’s kwamen op. Onze school werd uiteindelijk het Summa College”, zegt hij en even later komt zijn vrouw Annie er bij zitten. Ze brengt een fotoalbum mee. Jan is trots dat verschillende van zijn oud-leerlingen inmiddels een eigen bedrijf hebben opgezet. Na een vurig pleidooi om het basisonderwijs wat steviger op de kaart te zetten, zegt hij: “Ik ben altijd graag creatief bezig geweest met metaal. In mijn eigen hobbyruimte maakte ik de nodige sierhekjes, kandelaars en noem maar op. Als koorzanger leerde ik de pastoor van de Nicolaaskerk kennen en repareerde af en toe iets in de kerk.”

Als in de kerk een oude kroonluchter naar beneden stort, krijgt Jan het verzoek deze te repareren. Bovendien maakt hij een zevenarmige kandelaar. “In 1992 maakte ik de grote kroonluchter die vooraan in de kerk hangt. Er zitten maar liefst 42 armen aan met evenveel lampjes.” Maar het moge duidelijk zijn dat het een waar kunstwerk is waar Jan trots op mag zijn. En of het niet genoeg is, komen van zijn handen de mooiste kandelaars voor de kapel van Onze Lieve Vrouw van Handel. Ook vraagt de pastoor hem om een arm te maken voor de monumentale doopvont.

Tekst gaat verder onder de foto

Jan Wolterink Metaal - Evert Meijs

Dan slaat Annie het fotoboek open en verschijnt het ene na het andere kunstwerk. “Kijk”, zegt Jan, “dit is het logo dat ik maakte voor een importeur van John Deere-tractoren: een springend hert. Opdrachtgever was Louis Nagel, vandaar een nagel als onderstel”, zegt hij glimlachend.

Aangezien hij samen met zijn vrouw een project van pater Piet Loohuis in Tanzania een warm hart toedraagt, vraagt hij vijfduizend gulden voor de moeite. “Om rechtstreeks te gaan brengen naar de pater”, is zijn doel. Maar als Louis Nagel daarvan hoort, besluit hij om dat bedrag te verdubbelen. Als de pastoor dan ook nog een collecte houdt voor ‘een echtpaar dat naar Tanzania gaat’, en een onbekende na de mis een grote donatie doet, gaan Annie en Jan met 25.000 gulden naar de missiepost. Jan koopt enkele machines en geeft enkele weken les in Afrika. “De reis hebben we zelf betaald, hoor”, vult hij snel aan.

Computergestuurde draaibank

Vakmanschap ten top. In de hobbyruimte van Jan Wolterink staan de nodige machines. De één om metaal te knippen, de ander om te frezen, een computergestuurde draaibank, een lasapparaat en noem maar op. Een kunstwerk dat op het Vogelverschrikkerfestival stond, staat tussen allerlei materialen en gereedschappen in de werkplaats. “Hier heb je een oventje om brons te gieten. Helemaal zelf gemaakt,” zegt hij, en licht het deksel op. Er staan meer machines die Jan zelf heeft gemaakt.

Workshop smeden

In zijn tuin staan kippen van lood. Voor zijn geboortedorp maakt hij een jachttafereel van een slipjacht. Uit zijn vingers komen ontwerpen voor trappen, hekwerken en toegangsdeuren. “Bezig zijn met metaalkunst is toch geweldig?” De constructiebankwerker Jan Wolterink gebruikt zijn talenten nog dagelijks. “Binnenkort ga ik weer een workshop smeden geven,” zo rondt Jan het gesprek af.

Jan Wolterink Metaal - Evert Meijs

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl