Ouderen van Stichting Met je hart krijgen rondleiding in Nicolaaskerk

Foto: Ilse Staals

Elf ouderen komen maandagmiddag 14.00 uur naar de Nicolaaskerk in Valkenswaard. Ze krijgen ruimschoots de gelegenheid de kerststal te bewonderen. Na een uitleg over het kerkgebouw is er koffie en vlaai bij pastoor-deken Felie Spooren. Het zijn gasten van Stichting Met je hart die uitleg krijgen over hetgeen er allemaal te zien is.

Het is wat guur, buiten. Tegen tweeën schuifelen de eerste gasten langs de kerststal, die naast de kerk staat opgesteld, naar binnen, de kerk in. Op de ijsbaan wordt gegild en geschreeuwd van plezier. In de kerk klinken kerstliederen uit de orgelpijpen. Als iedereen zit in de voorste banken, heet coördinator Ilse Staals iedereen welkom, en daarna volgt een verhaal over de kerk.

De uitleg gaat over de bouw van de vorige kerk, rond 1860, vervolgens de sloop en de bouw van de huidige kerk, op dezelfde plek. “Alleen de toren van de vorige kerk is niet gesloopt. Er is in 1927 een nieuwe muur omheen gemetseld”, zo luidt het verhaal. De stenen van de oude kerk zijn herbruikt. Bovendien werden nieuwe stenen gebakken in het dorp zelf. Dan krijgt Luc van Hoek alle aandacht. Hij is de maker van de schitterende glas-in-loodramen. Natuurlijk gaat de gids uitvoerig in op het raam met het kerstverhaal. “Ook de muurschildering met de Boom van Jesse is van Luc van Hoek, net als het Madonnabeeld in de doopkapel”, legt de verteller uit.

De Beiaard

Na nog enkele aspecten besproken te hebben van de roomse kerk van vroeger, wordt uitleg gegeven over de klokken in de toren, en over de beiaard. “Dit klokkenspel hoor je elk kwartier. Dat gaat automatisch. Maar elke donderdag om 15.00 uur en regelmatig in het weekend, speelt een beiaardier zijn melodieën”, zo krijgen de aandachtige luisteraars te horen. Zodra de gasten na een uur de kerk weer verlaten, klinken vanuit de klokkentoren verschillende kerstliedjes.

Met Je Hart, pastorie, kerststal, Nicolaaskerk,
Na afloop koffie en vlaai op de pastorie.

 

Daarna zijn de deelnemers van Met je hart welkom in de pastorie. Pastoor Felie Spooren heeft met hulp van de beide assistenten koffie en thee klaarstaan. Met Je Hart heeft lekkere vlaaien laten bezorgen. Als iedereen gezeten is, volgt een aangenaam contact tussen de ouderen van deze middag; het voornaamste doel van Met je Hart. De gastvrije pastoor spreekt nog een woordje en na afloop keren de gasten voldaan huiswaarts. Ook de begeleiders, Frans Verdonck, Els Verdonck, Truus Putman, Marlies Verlinden en Ilse Staals, die als vrijwilligers zorgen dat de mensen kunnen deelnemen aan de activiteiten, spannen zich opnieuw belangeloos in om de ouderen weer veilig thuis te brengen.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl