Dorpsinitiatief Borkel en Schaft is ‘nuttige schakel’ tussen inwoners en gemeente

Dorpshuis D'n Teut is de vergaderplaats voor het Dorpsinitiatief
Dorpshuis D'n Teut is de vergaderplaats voor het Dorpsinitiatief
Foto: Evert Meijs

Tegen de gevel van dorpshuis D’n Teut aan de Dorpsstraat in Borkel en Schaft hangt kerstverlichting. Binnen vindt maandagavond om 19.30 uur de vergadering plaats van het Dorpsinitiatief. Vooraf heeft Valkenswaard Nieuws een gesprek met drie bestuursleden over het wel en wee van het kerkdorp en haar bestuur, Dorpsinitiatief genaamd.

Secretaris Inge Roothans-Maas vertelt enthousiast over het werk van de groep, sinds vijf jaar de opvolger van de ‘Dorpsraad’. “Najaar 2018 hadden we samen met de KBO een groots opgezet symposium. Daarin werd gesproken over verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft. Daaruit zijn allerlei belangrijke thema’s naar voren gekomen. Een mooie aanleiding om ons beleidsplan bij te werken”, zo vertelt Inge. “Alles gaat over de leefbaarheid, de veiligheid en de sociale cohesie”, vult bestuurslid Rob van Deursen aan. Het afgelopen jaar stonden vaak projecten als woningbouw, snelheidsmeter en schoolplein op de agenda. Tijdens de komende nieuwjaarsreceptie wordt het nieuwe plan voor de toekomst gepresenteerd.

Op de vraag of er voldoende ‘lijntjes’ zijn naar de gemeenteraad in Valkenswaard, zegt penningmeester Nelleke Hoeijmans-Kuijpers: “De gemeenteraad en het Dorpsinitiatief weten elkaar steeds goed te vinden. Met de wethouders en de ambtenaren hebben we ook goed contact. Bij de politieke partijen kunnen we te allen tijde terecht.” Het Dorpsinitiatief is geen gekozen bestuur meer, zoals vroeger. Als iemand belangstelling heeft, wordt er graag een stoel bijgezet. “We zijn een nuttige schakel tussen onze inwoners en de gemeente”, aldus Rob.

Elk bestuurslid in een werkgroep

Het organisatiemodel rond het Dorpsinitiatief draait hoofdzakelijk om de zeven werkgroepen: wonen, zorg, verkeer, buitengebied, verenigingen, school en promotie. ”We proberen zoveel mogelijk de werkgroepen hun werk te laten doen”, zegt Inge. “Niet dat wij als bestuur al het werk moeten verzetten. Maar elk bestuurslid heeft wel zitting in één van de werkgroepen”, legt ze uit. Daardoor komt de nodige informatie steeds rechtstreeks op de bestuurstafel. Bovendien ontstaat er nog meer draagvlak door de verschillende werkgroepen. Mede dankzij de medewerking van de wijkcoördinator en veertig tot vijftig vrijwilligers in de werkgroepen worden de belangen van het dorp zeer serieus genomen.

Tijdens het gesprek komt de basisschool Sint-Servatius regelmatig ter sprake. “Acht á negen jaar geleden waren er honderd leerlingen, nu nog maar vijftig”, zegt Rob, die daarom maar wat blij is dat er mede dankzij het Dorpsinitiatief weer nieuwe woningen worden gebouwd in het dorp. Het bestuur vreest geen doemscenario voor de school. “De komende jaren is er nog niks aan de hand. We kijken wel uit naar een tweede woningbouwproject dat weer toekomst biedt voor groei van het aantal leerlingen.”

‘Trots’

Het bestuur van het Dorpsinitiatief is bij de meeste dorpsbewoners bekend. “Daar zijn we trots op. Want daardoor weten mensen de weg naar ons te vinden. Zo kregen wij een briefje van een kind van elf, dat ze auto’s moeilijk ziet aankomen op een bepaalde plek. Mensen uiten zorgen over het uitzicht vanuit het plein hier tegenover en dat signaal nemen we dan mee naar de gemeente”, zegt Inge. “Maar woningbouw blijft toch wel een van de belangrijkste speerpunten”, is de conclusie aan de bestuurstafel.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl