Huisartsenpost SHoKo in Valkenswaard verdwijnt, in regio blijft er één over

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

De SHoKo (Stichting Huisarts Organisatie Kempen en Omstreken) huisartsenposten van Deurne, Eersel, Bladel en Valkenswaard gaan per 6 januari 2020 sluiten. “Door de spoedzorg te organiseren op één huisartsenpost kunnen we de kwaliteit en veiligheid nu en in de toekomst waarborgen”, zegt SHoKo. Vanaf 6 januari 2020 gaan patiënten uit Eersel, Bladel en Valkenswaard (aan de Antwerpsebaan) naar de SHoKo huisartsenpost in Veldhoven. De patiënten uit Deurne gaan met ingang van 2 januari 2020 naar de huisartsenpost in Helmond.

Er doen meer patiënten een beroep op de huisartsenpost in de avond, nacht en weekenduren. Terwijl er minder assistenten (triagisten) en artsen beschikbaar zijn. Dat beeld is ook landelijk te zien. “Hierdoor komt het voor dat we onvoldoende artsen, waarnemers of assistenten kunnen inzetten”, zegt SHoKo. “Dat kan echt niet. Wij willen kwalitatieve en veilige zorg waarborgen. De huisartsenpost neemt een belangrijke plaats in de spoedzorg in.”

Om ook in de toekomst aan de zorgvraag te kunnen voldoen is verdere samenwerking met andere zorgaanbieders erg belangrijk. “Wij werken samen met het ziekenhuis, de thuis- en wijkzorg, het verpleeghuis en de geestelijke gezondheidszorg. Vanuit vijf decentrale huisartsenposten is deze verregaande samenwerking in de spoedzorg vrijwel niet te organiseren.”

Bezoekers van de huisartsenposten moeten soms lang wachten op de dokter. Dat komt omdat de beschikbare huisartsen in Deurne, Bladel, Eersel en Valkenswaard ook visites rijden. In de nieuwe situatie is er een betere bezetting, met altijd een beschikbare arts voor visites. “Als er iets ernstigs aan de hand is, is het een fijn idee dat de huisartsenpost ín het ziekenhuis gevestigd is. Er is altijd een Eerste Hulp-arts aanwezig voor hoge spoed.”

Huisbezoek

Bij patiënten die om medische redenen niet naar de huisartsenpost kunnen komen, komt de dienstdoende dokter op huisbezoek. Dat blijft hetzelfde. In de nieuwe situatie worden op drukke momenten twee dienstauto’s met professionele chauffeurs ingezet, deze chauffeurs kunnen de huisarts ook assisteren. Daarmee wordt volgens SHoKo de dienstverlening aan de patiënt verbeterd als het gaat om wachttijden en zichtbaarheid.

De komende tijd optimaliseren we het werken vanuit één post in nauwe samenwerking met de Spoed Eisende Hulp van het Maxima Medisch Centrum. We willen bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek waardoor patiënten sneller en beter geholpen worden. Een goed voorbeeld hiervan is dat we recent gestart zijn met röntgendiagnostiek op de huisartsenpost. Patiënten kunnen we zo snel helpen zonder dat ze direct verwezen wordt naar de Spoed Eisende Hulp. Dit scheelt ook in de kosten van het eigen risico van patiënten.”

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl