Voordeuren gaan open bij Levende Adventskalender: ‘Het gaat om verbinding’

Foto: Evert Meijs

Voor het tweede jaar zetten inwoners van Valkenswaard in december hun voordeur open. Onder de titel ‘Levende Adventskalender’ is iedereen welkom voor een praatje met een kopje koffie. Het initiatief is zeer laagdrempelig. Er wordt veel gebruik van gemaakt.

Henny Boonen leest enkele jaren geleden in het kerkblad van Ruurlo over een open huis. “Mensen stellen hun woonkamer beschikbaar voor iedereen die zin heeft in een ontmoeting. Geen zware gesprekken, geen thema’s, gewoon als verbinding”, legt Henny uit. Ze neemt het idee mee naar Valkenswaard en vorig jaar start ze, samen met Marga Dijkstra, hetzelfde scenario. “Dit jaar is dus de tweede keer dat we het organiseren.”

Al ligt het oorspronkelijke initiatief bij leden van de Ontmoetingskerk, inmiddels sluiten alle kerken aan bij het initiatief. “Ook bij de pastoor van de Nicolaaskerk staat binnenkort de deur open”, zegt Marga. Ze pakt de lijst met gastadressen en legt uit dat het niet om een geloof gaat, maar om een moment van gastvrijheid, van verbinding. In de huiskamer van Irene Hemerik zitten tien gasten en na een kwartier komt buurman Jan nog binnen. Hij krijgt koffie en een koek aangeboden en vertelt over het overlijden van zijn vrouw. Na de oproep in de krant waren volgens Marga binnen drie dagen voldoende adressen beschikbaar voor de Levende Adventskalender. “Er is al een wachtlijst voor volgend jaar”, zegt ze.

Tekst gaat verder onder de foto

Levende Adventskalender - Evert Meijs

De aanwezigen zitten gezellig te babbelen. “Iedere keer zijn er gemiddeld tien personen aanwezig”, zegt Marga trots. Gastvrouw Irene heeft na het overlijden van haar man en haar schoonzoon voor het eerst weer de kerstboom gezet. “Ook wel speciaal voor deze ochtend, hoor”, zegt ze eerlijk. Twee dames bij het raam keuvelen gezellig over het laatste nieuws in Valkenswaard. Jan vertelt dat hij timmerman is in Borkel en Schaft, en vandaag in de gelegenheid is om hier contact te zoeken.

‘Het loopt vanzelf’

De buren uit hetzelfde appartementencomplex zijn goed vertegenwoordigd. Jos is rechtstreeks door buurvrouw Irene uitgenodigd. “Ik wist niet dat het bestond, maar ik vind het leuk”, zegt hij. De saamhorigheid voelt hij duidelijk in dit gezelschap. Bij de geplande bijeenkomsten is meestal iemand van de organisatie even aanwezig, ofwel Henny ofwel Marga. Zij maken ook het rooster voor de mensen die hun huis beschikbaar stellen. “Maar het loopt altijd vanzelf, dat zie je hier ook weer”, zegt ze trots. Joke doet al voor het tweede jaar mee. “Het was me prima bevallen, vorig jaar”, zegt ze glimlachend.

Volgend jaar

De laatste bijeenkomst van dit jaar vindt plaats op 21 december op Bernardusdal 29 om 14.30 uur. Tijdens deze afsluiting zullen ook enkele adventsliederen gezongen worden. Voor volgend jaar wil de organisatie graag nog wat meer adressen in het rooster plaatsen.

Bij het afscheid van de gemoedelijke ochtend zet Irene de voordeur weer open. “Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar weer kunnen gaan ontmoeten die denken: Wat moet ik met vandaag? Vooral in deze donkere dagen naar Kerst”, zo besluit de gastvrouw.

Voor meer informatie of voor aanmelden voor deelname kan contact opgenomen worden met Marga Dijkstra via [email protected].

Levende Adventskalender - Evert Meijs

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl