Levensgrote foto’s in Valkenswaard voor heemkundewandeling

Foto: Evert Meijs

Op veertien plekken in Valkenswaard zijn deze week enorme foto’s geplaatst. De borden zijn veelal gemaakt van oude ansichtkaarten die weergeven hoe het hier vroeger was. Gidsen geven rondleidingen langs de veertien locaties en vertellen over de tijd van toen. Christ van den Besselaar is één van hen en geeft alvast wat uitleg.

Terwijl de eerste kinderen al schaatsen op de ijsbaan, komt Christ van den Besselaar aangelopen en vertelt over de foto’s die naast de ijsbaan staan. Het zijn drie foto’s, in een stalen frame. “Kijk, deze foto laat de Markt en omgeving zien zoals het er vroeger uitzag. Hier staat nu De Hofnar, daar staan de huisjes van Fien en Lisa Maas, dit huisje van de Peperstraat is verdwenen. Er staat nu een blinde muur.” Over elk pandje op de foto weet Christ enthousiast te vertellen.

Eén van de drie foto’s noemt Chris de ‘impressie’ en geeft de situatie weer zoals die in de toekomst zal gaan zijn rondom de Markt. Het is de enige kleurenfoto, de rest is allemaal in zwart-wit. “Er zijn ook panelen waarop het programma staat afgedrukt voor de komende weken. Over een disco, liedjesfestival, kerstparty, fakkeltocht en noem maar op. Ook staat er informatie op over de rondleidingen, via de VVV”, zegt Christ.

Tekst gaat verder onder de foto

Van den Besselaar heeft de foto’s mee uitgezocht bij de Heemkundekring Weerderheem. Hij pakt wat papieren uit zijn jas met aantekeningen over alle foto’s. “Deze week lopen we met de gidsen alle foto’s nog eens langs om te kijken of alles oké is”, zegt de rasechte Valkenswaardenaar. Hij benadrukt dat veel inwoners de foto’s zullen herkennen van vroeger en misschien nog wel interessante aanvullingen zullen geven. Op vrijdag, zaterdag én Tweede Kerstdag wordt er gewandeld langs alle afbeeldingen.

De zes gidsen van de VVV hopen te bereiken dat mensen van Valkenswaard enthousiast gaan vertellen naar aanleiding van de foto’s. “Over de eerste sigarenfabriek van Van Best, het paadje waar iedereen stond te vrijen, over de vroegere benaming ‘Maastrichtsestraat’ en de huishoudschool”, vertelt Christ, die iedereen adviseert zich als deelnemer te melden bij de VVV. Het is de bedoeling dat alle foto’s worden aangelicht.

Christ van den Besselaar Heemkundewandeling Foto's - Evert Meijs

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl