Boerderij aan Bergeijksedijk is nu gemeentelijk monument

Foto: Google Streetview

De boerderij aan de Bergeijksedijk in Valkenswaard is aangewezen als gemeentelijk monument. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders (B&W) op advies van de A2-Erfgoedcommissie gedaan.

Het pand is een langgevelboerderij uit 1928. Het oorspronkelijk plan, waarvoor op 17 maart 1928 bouwvergunning werd verleend, was echter geen langgevelboerderij. Wat nu de linkerzijgevel is, was in het plan de voorgevel. Kennelijk was het de bedoeling deze gevel aan de straatzijde te positioneren waardoor de boerderij haaks op de weg zou komen te staan.

De gemeente noemt de boerderij gaaf en een typerend voorbeeld van een heideontginningsboerderij. Het herinnert daarmee aan de ingrijpende veranderingen die het buitengebied in de eerste helft van de 20e eeuw heeft ondergaan. In zijn verschijningsvorm representeert de boerderij het begin van de overgang van het traditionele Kempische boerenbedrijf naar de moderne agrarische bedrijfsvoering.

Typisch is ook de kleur van de toegepaste baksteen in een tamelijk felrode tint. Hier in het grensgebied roep het associaties op met het beeld van het bouwen in België.

Franse kap

De toepassing van een zadeldak is enigszins afwijkend van de ‘standaard’ uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Hierbij werd vaak gekozen voor een Franse kap. Met uitzondering van de twee stalvensters in het centrale deel van de voorgevel, de voordeur van het woongedeelte en de stalen schuurdeuren oogt de hele boerderij authentiek.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl