Leerlingen Were Di maakten deze koolmeeskatjes voor ‘war against the processierups’

Foto: Gemeente Valkenswaard

De koolmeeskastjes, die ingezet worden in de strijd tegen de eikenprocessierups, zijn af. Tweedejaars leerlingen van Were Di knutselden deze houten huisjes in elkaar.

In de koolmezennestkastjes kunnen de aartsrivaal van de eikenprocessierups overwinteren en eieren uitbroeden. “Er zijn gebieden waar beschermde vlinders zitten of waar geen voorzorgsmaatregelen mogelijk zijn. Hier willen we voor de bestrijding de natuurlijke vijand van de processierups gaan inzetten; de koolmees. Om dat mogelijk te maken willen we koolmezennestkasten aanbieden waarin ze kunnen overwinteren en eieren uitbroeden.” Voor dit project is de hulp ingeroepen van tweedejaars leerlingen van Were Di 3 en van de IVN-afdeling Valkenswaard-Waalre.

De nestkastjes zijn nu af en zijn overhandigd aan wethouders Theo Geldens (beheer openbare ruimte) en Mieke Theus (onderwijs). Ook een delegatie van het IVN was hierbij aanwezig. De gemeente gaat binnenkort een deel van de kastjes ophangen op plekken waar we niet preventief mogen/kunnen spuiten tegen de eikenprocessierups. Het IVN biedt het overige deel aan aan particulieren.

Het winnende groepje dat een 10 heeft behaald voor het project, heeft een presentatie gehouden voor de wethouders en IVN-leden. Die zijn onder de indruk van de creativiteit en inzet van de leerlingen. Ook coördinerend docent Pim Staals van Were Di is enthousiast.

Hulp van statushouders

De aangekondigde hulp van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) bij het project is nog niet helemaal uit de verf gekomen, door tijdelijke afwezigheid van hun coördinator. Zij worden alsnog betrokken in het vervolgtraject.

Inwoners die graag een kastje als particulier willen hebben, kunnen zich melden bij het IVN via een mail naar: [email protected]. De ‘afnemers‘ van de kastjes komen in een monitoringssysteem van het IVN en krijgen ook informatie over het schoonmaken van de huisjes en dergelijke.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl