‘Bij GGzE De Boei in Valkenswaard mag je zijn wie je bent’

In de huiskamer van De Boei hangt een gezellige sfeer.
Foto: Evert Meijs

Aan de Pastoor van Vroonhovenstraat in Valkenswaard staat de voordeur wijd open. Je kunt er spullen kopen, een (gratis) kopje koffie drinken of gezellig babbelen. GGzE De Boei is vier dagen per week open voor contact. “Het is fantastisch hier”, zegt vrijwilliger Rob de Weert.

Edith de Windt is agogisch medewerker. Vier dagen per week is ze in De Boei te vinden om de mensen te begeleiden en aandacht te geven. “De Boei is vooral een contactadres voor iedere inwoner van Valkenswaard. Zéker mensen die zich eenzaam voelen, zijn hier welkom”, zegt ze, en enkele cliënten of deelnemers knikken goedkeurend. Voor mensen die een WMO-indicatie krijgen, kunnen de ongeveer twintig medewerkers, die in totaal bij het team van De Boei werken, nog meer betekenen. Deze cliënten worden ondersteund in hun herstel en kunnen hun talenten ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het volgen van een cursus gericht op eigen kracht en herstel.

Op een groot scherm aan de wand is te zien wat er allemaal gebeurt in dit gebouw. Er worden in het winkeltje eigengemaakte producten verkocht. Vanuit GGzE Eindhoven komen honing en jam, er vindt boksles plaats, er wordt gewandeld en ook jeu de boules is één van de activiteiten. Vrijwilligster ‘Mama’ Mien Vooren werkt al twintig jaar bij De Boei. “We doen ook schilderen, tekenen, we hebben een bingo-avond en we doen veel spelletjes”, zegt ze. Een man in scootmobiel vult aan: “We eten en lunchen ook samen.”

Tekst gaat verder onder de foto

 

Op de foto Elvira van Kemenade en Robin Maas.

Aan het hoofd van de tafel zit Rob de Weert, eveneens vrijwilliger. Na de dood van zijn vrouw kwam hij naar De Boei, toen nog in Dommelen gevestigd. “Als ik dit niet gehad had, zat ik nou nog steeds achter de geraniums, die ik niet heb”, aldus De Weert. Medewerker Mahmut Uysal komt de grote huiskamer binnen en vertelt dat hij vooral buiten de deur werkt. “Ik zoek mensen op die niet kunnen of willen komen. Ik geef ondersteuning, begeleiding en aansturing als dat nodig is”, legt hij uit. De Boei spant zich in om eenzame mensen te helpen, maar ook personen met psychische problemen.

‘Laat mensen groeien’

Kwartiermakers kijken wat bepaalde personen nodig hebben. “Maar we beschikken ook over agogen, activiteitenbegeleiders, verpleegkundigen, helpenden, er is een ervaringsdeskundige en er zijn stagiaires”, zo somt Uysal op. Aan de wand hangt een poster met de tekst ‘GGzE laat mensen groeien’.

In het winkeltje staan vandaag Elvira van Kemenade en Robin Maas als vrijwilligers. “We maken dus zelf alle producten die hier staan. Alleen de jam en de honing komen uit Eindhoven. Verder hebben we kaarten die heel goedkoop zijn. Er hangen brei- en haakwerken, schilderwerken, kaarsen, en spelletjes. De boeken mag je gratis meenemen”, zegt Elvira. “Je mag hier zijn wie je bent, in je goede en slechte dagen.”

In een hoek staat een doos met kerstspullen. Er wordt al gewerkt aan allerlei versieringen die straks in de winkel komen staan. Op de binnenplaats van De Boei zitten enkele mensen gezellig te keuvelen. “We hebben ook vogeltjes te koop. Men krijgt er koffie en een gratis rondleiding bij”, zegt één van de bezoekers.

De winkel is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 16.00 uur . De inloop is op dinsdag van 10.00 uur tot 19.00 uur, woensdag van 12.00 uur tot 17.00 uur, op donderdag en vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl