Uitvaartbeurs in Valkenswaard: ‘Laten zien wat er mogelijk is’

Ester van den Hoek (r) en Suzan van de Vorst (l)
Foto: Evert Meijs

Tientallen standhouders laten bij restaurant ’t Oude Wandelpark aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard zien wat mogelijk is rondom een uitvaart. Van wensambulance, uitvaartkisten en rouwkamers tot een gesprek met een notaris. Aanstaande zondag is daar van 11.00 uur tot 15.00 uur de Uitvaartbeurs.

“Sinds een jaar ben ik uitvaartverzorger, en merk dat het een prachtig beroep is”, vertelt initiatiefneemster Ester van den Hoek. “Met deze Uitvaartbeurs wil ik laten zien wat er allemaal mogelijk is.” Ze is eigenaresse van Ester van den Hoek Uitvaart en beheert zelf geen uitvaartcentrum. “Hierdoor kunnen de kosten beperkt blijven, in verhouding tot de grotere ondernemingen”, legt ze uit.

Suzan van de Vorst is nalatenschapscoach, executeur en mediator. “Het is een totaalplaatje wat ik kan inzetten rondom een overlijden. Ik ben geen uitvaartverzorger. Graag help ik bij alle emotionele en praktische zaken vóór en na het overlijden”, vertelt Van de Vorst, van haar bedrijf ‘Fonckle’.

Op de vraag wat Van den Hoek onderscheidt van haar collega’s, noemt ze drie zaken op. Het maatwerk bestaat bijvoorbeeld uit persoonlijke teksten die ze op verzoek van de nabestaanden maakt. Eventueel spreekt ze die ook uit tijdens het laatste afscheid. “Het is bovendien mooi om te doen om samen met de familie een bloemstuk te maken. Geen verplichting, natuurlijk, maar het kán. Tenslotte is de factuur interessant. Wat ik aan service inhuur, bevat géén marge voor mezelf”, zo laat ze weten. “Ben je bij een andere uitvaartverzorging aangesloten, dan kun je tóch de uitvaart door ons laten regelen en uitvoeren. Ik ben dan de contactpersoon naar de andere onderneming.”

Nieuw beroep

Het is duidelijk dat Van den Hoek zo kort mogelijk naast de familie wil staan, indien dat gewenst is. “Niets is fijner dan dat je achteraf hoort dat het afscheid mooi was, en naar wens van overledene en nabestaanden”, vertelt de Valkenswaardse lachend. De bijdrage van Van de Vorst kan heel erg verlichtend zijn. “Al twee jaar ben ik bezig met mijn Waalrese onderneming om dit nieuwe beroep uit te oefenen. Het is helemaal nieuw. Let wel: ik ben géén notaris, maar kom wel uit het bankwezen, ken het erfrecht en voer soms diepgaande gesprekken met mensen over euthanasie of wat dan ook.”

Bereikbaarheid

Op tafel ligt een plattegrond van de Uitvaartbeurs. De stands krijgen allemaal een plaatsje op het (parkeer-)terrein naast het restaurant. “Omdat het aantal parkeerplaatsen hierdoor enigszins beperkt is, adviseren we bezoekers om met de fiets te komen”, is de oplossing van de organisatie. “Wie met de auto komt, kan parkeren bij het sportterrein aan de Pastoor Heerkensdreef. Van daaruit rijdt elk kwartiertje gratis een pendelbus naar de beurs, en terug.

“Waarom kan een afscheid niet net zo mooi zijn als een bruiloft”, vraagt coach Suzan zich af. “Dán wordt alles tot in de puntjes voorbereid en uitgevoerd. Dat kan bij een afscheid toch net zo goed?” Het tweetal blijkt een prima aanvulling te zijn op elkaars expertise.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl